Karácsonyi őrület: ötszázalékos növekedés

2014.12.23. 15:50 Módosítva: 2014.12.23. 15:53

Egészen meglepő eredményt hozott az Egyesült Államok harmadik negyedéves GDP-növekedésére vonatkozó felülvizsgálata, írja a Portfolio. A végleges eredmények szerint 3,9 százalék helyett 5,0 százalékkal száguldott a gazdaságuk évesített negyedéves alapon, amivel a fellendülésük 11 éves rekordot állított. A piacon számítottak rá, hogy jobb eredmények láthatnak napvilágot, de ekkora elmozdulás még a legoptimistább becslések között sem volt.

Az ilyen mértékű felülvizsgálatok egyébként nem ritkák az USA esetében, ugyanis az előzetes közlést ők még úgy teszik közzé, hogy nem áll a rendelkezésükre minden információ. A piac egyébként számított arra, hogy a korábbinál jobb szám jöhet, de még a legoptimistábbak is 4,5 százalékot jeleztek csak előre.

Az USA gazdasága a második negyedévben 4,6 százalékos bővülést mutatott, ami a mostani 5 százalékos bővüléssel karöltve olyan fellendülésnek számít, amire 2003 óta nem volt példa.

A belső kereslet 3,2 százalékos éves növekedését 4,1 százalékra javították, ami 2010 óta a legerősebbnek számít. Az üzleti beruházások is jobban alakultak a korábban gondoltnál: az éves ütem 7,1 százalékról 8,9-re módosult.

A növekedés most látott üteme feltehetően lassult a negyedik negyedévben, de a kifejezetten egészségesnek tűnő munkapiac és az olajáresés érdemben segíthette a gazdasági aktivitást. Az első negyedéves hanyatlással együtt és egy kissé lassabb negyedik negyedévvel számolva is igen dinamikus átlagos növekedést jelenthet majd az USA az idei évre, feltehetően messze meghaladva az eurózónás egy százalékot súroló ütemet.