Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elkezdte szórni a dollárt Oroszország

2014.12.24. 12:27

Az orosz pénzügyminisztérium beváltotta múlt heti ígéretét és eladta devizatartalékának egy részét a rubel erősítése céljából.

Az orosz jegybank közlése szerint a múlt héten csütörtökön 500 millió dollárt, pénteken további 420 millió dollárt adott el a minisztérium megbízásából a nála elhelyezett devizatartalékból.

A minisztérium múlt héten szerdán jelentette be, hogy "megkezdi elfekvő devizájának az eladását a rendkívül alulértékelt rubel védelmére". A minisztérium akkor részletezte, hogy ez az összeg pontosan milyen értéket képvisel. Azóta kiderült, hogy a minisztériumnak a jegybanknál mintegy 7 milliárd dollárnyi devizatartaléka van.

A pénzügyminisztérium intervenciójának nincs köze a jegybank rubelmentő devizaeladásaihoz, aminek a keretében december eddig eltelt időszakában csaknem 10 milliárd dollárt dobott piacra.

A rubel a múlt héten történelmi mélypontra, 80,10-re gyengült a dollárral szemben, azóta erősödött, szerdán, röviddel 12 óra előtt 54,59 rubel ért egy dollárt, ami 0,22 százalék rubelerősödés a kedd késő esti árfolyamhoz képest.

 Kevesebb olajat exportálnak

Jövőre 224,7 millió tonnára csökken az orosz olajexport az idén várható 229,5 millió tonnáról - közölte szerdán az orosz energiaügyi minisztérium.

Tavaly Oroszország - a második legnagyobb olajexportőr a világon Szaúd-Arábia után - 236,5 millió tonna olajat exportált.

Az orosz energiaügyi minisztérium közleménye szerint a földgázexport a cseppfolyósított földgázzal (LNG) együtt viszont emelkedni fog, 207,3 milliárd köbméter lesz jövőre az idei 197,2 milliárd köbméter után.