Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Elkezdte szórni a dollárt Oroszország

2014.12.24. 12:27

Az orosz pénzügyminisztérium beváltotta múlt heti ígéretét és eladta devizatartalékának egy részét a rubel erősítése céljából.

Az orosz jegybank közlése szerint a múlt héten csütörtökön 500 millió dollárt, pénteken további 420 millió dollárt adott el a minisztérium megbízásából a nála elhelyezett devizatartalékból.

A minisztérium múlt héten szerdán jelentette be, hogy "megkezdi elfekvő devizájának az eladását a rendkívül alulértékelt rubel védelmére". A minisztérium akkor részletezte, hogy ez az összeg pontosan milyen értéket képvisel. Azóta kiderült, hogy a minisztériumnak a jegybanknál mintegy 7 milliárd dollárnyi devizatartaléka van.

A pénzügyminisztérium intervenciójának nincs köze a jegybank rubelmentő devizaeladásaihoz, aminek a keretében december eddig eltelt időszakában csaknem 10 milliárd dollárt dobott piacra.

A rubel a múlt héten történelmi mélypontra, 80,10-re gyengült a dollárral szemben, azóta erősödött, szerdán, röviddel 12 óra előtt 54,59 rubel ért egy dollárt, ami 0,22 százalék rubelerősödés a kedd késő esti árfolyamhoz képest.

 Kevesebb olajat exportálnak

Jövőre 224,7 millió tonnára csökken az orosz olajexport az idén várható 229,5 millió tonnáról - közölte szerdán az orosz energiaügyi minisztérium.

Tavaly Oroszország - a második legnagyobb olajexportőr a világon Szaúd-Arábia után - 236,5 millió tonna olajat exportált.

Az orosz energiaügyi minisztérium közleménye szerint a földgázexport a cseppfolyósított földgázzal (LNG) együtt viszont emelkedni fog, 207,3 milliárd köbméter lesz jövőre az idei 197,2 milliárd köbméter után.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!