Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ukrajna kifizette a Gazpromot

2014.12.24. 07:39 Módosítva: 2014-12-24 07:40:37

A Naftohaz ukrán energiaipari vállalat kedd éjjel közölte, hogy átutalt 1,65 milliárd dollárt a Gazpromnak, és ezzel kifizette az orosz gázszállítóval szembeni ukrán tartozás második felét is - írja az MTI. Moszkva, Kijev és az Európai Unió októberben arról állapodtak meg Brüsszelben, hogy Oroszország még a télen felújítja gázszállításait Ukrajnának, ha az ország 2014 végéig kifizet 3,1 milliárd dollárt (kb. 795 milliárd forint) a korábban már leszállított, de ki nem fizetett földgáz fejében. Konkrétan a 2013 novemberében és decemberében, majd a 2014-ben áprilistól júniusig leszállított orosz gáz ellenértékéről van szó.

A tartozás első, 1,45 milliárd dolláros részét november 4-én utalta át a Naftohaz. Egy hónappal később, december 5-én Ukrajna 378,22 millió dollár előleget is átutalt Oroszországnak, miután a Gazprom a tárgyalásokon előre fizetéshez kötötte gázszállítások újraindítását. Az előlegfizetés után Oroszország december elején felújította szállításait, amelyeket fél évvel korábban, júniusban állított le az gáz áráról és az ukrán tartozásokról folytatott kilátástalan vita miatt.