Négy százalékot eshet az orosz GDP jövőre

2014.12.26. 13:47 Módosítva: 2014.12.26. 17:21

Az orosz pénzügyminisztérium 60 dolláros átlagos olajárat alapul véve újraszámolta a 2015-ös költségvetést az MTI szerint. Ebben elég borús számok,  3 százalék feletti hiány és 4 százalékos GDP-csökkenés jött ki, 51 rubelbe kerülő dollárral.

A költségvetés a minisztérium számítása szerint 70 dolláros olajár mellett 2017-re talán nullszaldós lehet. A rubel árfolyama a jelenlegi olajár mellett az egyensúlyi pont közelében van és erősödő potenciállal rendelkezik – jelentette be Anton Sziluanov pénzügyminiszter.

A miniszter szerint a költségvetési struktúra hatékonysága "nagyon rossz" és ideje lenne azt „az új gazdasági realitásokhoz igazítani". Ennek jegyében a védelmi kiadások átalakítására szólította fel a kormányt.

Oroszország költségvetési kiadásainak harmadát fordítja védelmi és bűnüldözési feladatokra - mondta a pénzügyminiszter. Az arány a költségvetés főösszegének zsugorodásával párhuzamosan emelkedik. Sziluanov az arány növekedési ütemének a visszafogását kéri Putyinéktól.

Zuhanni kezdett a rubel árfolyama a dollárhoz képest péntek délután a bejelentés hatására. A rubel az előző öt kereskedési nap során csaknem 15 százalékkal erősödött a dollárhoz képest a kormánynak arra a döntésére, hogy az exportáló cégeknek értékesíteniük kell a belföldi piacon devizabevételeik egy részét.