Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A mi pénzünkből történtek az év legnagyobb üzletei

2014.12.29. 08:38
Az év legnagyobb magyarországi üzletei közt túlnyomórészt államosításokat találunk, elég sok közpénz ment a kormány mozgásterének növelésére, főleg a legyengített pénzügyi szektorban. De az állam saját kézbe kívánt venni metrófelújító vagy műsorszóró céget is. Közben elindult a Legogyár, és mégsem lett Töröcskei szabálytalanságoktól teli bankjáé a Raiffeisen.

Az elérhető nyilvános információk és becslések alapján összeállította a Budapest Business Journal az év legnagyobb magyar üzleteit. Egészen pontosan méretben a legnagyobbakat, különválasztva az államosításokat és a hagyományos piaci lépéseket.  

Szépen nőtt az állam

2014-ben még tovább erősödött a kormány újraállamosító szándéka, ők messze legnagyobb felvásárlók nálunk. Már bőven nem csak a teharautófűtómű-gyártásban vagy a profi focicsapatoknál kellett komolyan megnövelnünk a kormány mozgásterét, hanem ahol csak lehetett.

DBELO20110920026
Fotó: Beliczay László

Már Matolcsy elmondta, hogy önként akarják majd a cégek odaadni az államnak a tulajdonrészüket "mert olyanok lesznek a feltételek". Ezt Varga Mihály is hűen követte, ő mellé arról beszélt, hogy az államosítási láz nálunk nem visszalépés a tervgazdaságba, hanem „korrekció”.

Lett még pár állami bank

Nagy bevásárlás volt az MKB bank megvétele. Mintegy 17 milliárd forintért vettük meg az egyik legveszteségesebb magyar bankot, cserébe a tulajdonos Bayerische Landesbank lemondott a 84 milliárdos követeléséről a magyar bankkal szemben. A cégnek a borzasztó projekthitelei mellett azért általánosan rendben lévőnek tartott vállalati hitelei és egész jónak számító lakossági ügyfélköre volt. Persze többek közt a kormányzati intézkedések is segítettek legyengíteni a céget.

A BayernLB-nek az Európai Bizottság egyik döntése miatt muszáj volt eladni a magyar leánybankját, tavaly már, hogy ezt megkönnyítsék, a bank feldarabolása mellett döntöttek. Korábban azonban az OTP-t pletykálták vevőként. (A bank történetéről itt olvashat részletesebben, a magyar banktörténelem legfurcsább vállalati himnuszát itt hallgathatja meg.)

Lázár felfedezése

Lázár János az MKB államosítása kapcsán próbált új impulzust adni a menedzsment-tudományok hazai ágának. A Figyelőnek adott interjújában azt a meglátását fejtette ki, hogy nem kizárólag akkor lophatnak szét, vagy irányíthatnak pocsékul egy céget, ha az állami kézben van. Hanem néha máskor is. 

Decemberben aztán jött a hír, hogy a Budapest Bankot is államosítjuk a GE-től, ami viszont egy sokkal jobban irányított banknak számított. A bevásárlás összege itt még nincs meg, de a két államosított bankot majd összevonjuk, és így a második legnagyobb magyar bank fog létrejönni. Az egészet a végén pedig az állami tervek szerint majd újra eladjuk valakiknek.

Eldőlt a takarékok sorsa

Évek óta tartott, ahogy átalakítottuk a szabályozást, államosítottuk, aztán visszaprivatizáltuk a takarékszövetkezetek ernyőszervezetét, a Takarékbankot. Orbán "átfogó hadműveletnek" és nemzetstratégiainak minősítette az egész ügyet, úgyhogy a versenyhivatal ezt nem vizsgálhatta, az MNB felügyeletként engedélyezte. Ennek eredményeképp az FHB, a Magyar Posta és a Takarékok szorosan együttműködve fognak majd fellépni. 

Az Index egyébként a CEMP Csoport tagja, igazgatóságának elnöke Spéder Zoltán, aki az FHB-t is vezeti.

Jelentősebb állami bevásárlás volt még némileg ehhez is kapcsolódóan, hogy a Posta megvette az az FHB Bank 49 százalékát 28,5 milliárd forintért. 

Megvettük még a több hazai bank tulajdonában lévő Giro Zrt.-t is. A lakossági és vállalati átutalásokat bonyolító elszámolócég 9,5 milliárdért az MNB-hez került

És még számos egyéb

A kormány az Antenna Hungáriával magához vette a műsorszórás lehetőségét, a digitális átállás után újra tudnak itt is hatni a kereskedelmi tévékre. A cég birtokolja ugyanis a digitális sugárzási jogokat. A cégnek érdekes a privatizációs története is, még a szocialisták adták el 46,7 milliárd forintért a Swisscomnak, ők viszont két év múlva már 80,7 milliárdért tudták eladni a francia műsorszóró Télédiffusion de France-nak. Most egy azóta jócskán megváltozott piacon vették vissza a céget 56 milliárdért a régióból kivonuló franciáktól, de volt annyira drága, hogy módosítani kellett miatta a költségvetést év közben.

Államosítottuk 6,9 milliárdért a nemzetstratégiai Bombardier-t is, a cég telephelyén metrókocsikat gyárthatunk és újíthatunk fel, az NFM csak annyit árult el erről még, hogy így biztosan megmaradnak a munkahelyek.  

Nagy port vert fel a Welt 2000 államosítása, a korábbi tulajdonos az adásvétel után másnap meghalt. Barátai szerint eléggé megviselte, hogy el kellett adnia a cégét az államnak. Az is szerepet játszhatott, hogy nem sokkal előtte hirtelen a NAV szállt ki hozzájuk fegyveresekkel és elkobozták a holmijait. Korábban már Bajnai-kormány is szívesen államosította volna a céget, de nekik nem adták el.

Furán vettük meg

A Welt 2000 ugyanakkor egy érthetetlen módon aranytojást tojó tyúk volt, ők voltak a tulajdonosai az EMIR-nek. Ez volt az a szoftver, amelyik Magyarország EU-csatlakozása óta kezelte a brüsszeli pénzek pályáztatását és elosztását. Valamiért viszont a forráskód nélkül vette meg az állam, azaz később bármiféle érdemi módosítást a rendszerben csak a Welt 2000-rel lehetett elvégeztetni, amiből nagyon jól ment a vállalatnak.

41,8 milliárdért eladta a főváros a Főgázt a az államnak, pedig 2009-ben még a 100 milliárdos értékesítés tervét is ellenezte a jelenlegi városvezetés. Az állami közműszolgáltatóhoz fog kerülni a végül az MFB tulajdonába adott, 820 ezer embert ellátó gázszolgáltató. A cég kisebbségi részesedéséért 41 milliárdot fizettünk ki a német RWE-nek szintén idén.  

Viszlát, Lukoil

Az államot nélkülöző üzletek közül például a Lukoil benzinkutak eladása volt nagyobb volumenű. A 2003-ban bejövő cég most kivonul a környező országokból is, 44 csehországi töltőállomását a Mol-csoporthoz tartozó Slovnaft vehette meg, a 75 magyar és a 19 szlovákiai kút pedig a Norm Benzinkúté lesz. 

A Norm Benzinkutat egyrészt az IMFA Petroleum Kft. ellenőrzi, amelynek Fazakas Imre (a magyarországi Jukosz volt első embere) a tulajdonosa, másrészt a Benczúr 13. Kft., amely viszont a Közép-Amerikában lévő belizei székhelyű Normeston Ltd-é.

Kivonul a Citibank is 2015 végéig 11 országból, pontosabban a lakossági üzletágból. A régióból Csehországot hagyják még ott, mert inkább azokra az országokra koncentrálnak, ahol lesz értelmezhető növekedés a következő években.

Komoly fejlemény volt még, hogy eladták a Sanoma médiaportfólióját is a magyar tulajdonú Centrál csoportnak, ami így rögtön a második legnagyobb magyar médiavállalkozás lett. Legnagyobb az egyesülő Axel Springer – Ringier produkció lehet. 

Érdemes még kiemelni az év egyik legnagyobb zöldmezős beruházását, ugyanis a világ legnagyobb Legógyárát húzta fel a cég Nyíregyházán.

A legérdekesebb a lehetőség idén jó eséllyel az lett volna, ha Töröcskei István bankja, a Széchenyi Bank tényleg felvásárolja a náluk két nagyságrenddel nagyobb Raiffeisent. Azóta kiderült, hogy Töröcskei a saját cégeibe öntötte a pénzt, megtámogatta őket jócskán az állam, aztán becsődöltek. A betétesek 7,5 milliárd forintjukra már valószínűleg keresztet vethetnek, az Országos Betétbiztosítása Alap persze helytáll a károkért.

Az év racionálisan legnehezebben indokolható befektetését pedig alighanem Matolcsy Györgynek és az MNB-nek köszönhetjük. Már a jegybank ingatlanvásárlási láza is elég kevéssé nyílt motivációjú, de az még ebben a mezőnyben is jelentős teljesítmény volt, hogy sikerült a meghirdetett áránál nagyjából másfél milliárd forinttal drágábban megvenniük az Eiffel Palace irodaházat a titkos offshore tulajoktól.