Hűtlen kezelés, okirat-hamisítás: rendőrséghez fordult az ÁSZ

2014.12.29. 07:49

Hűtlen kezelés, számviteli trükközések, magánokirat-hamisítás - idén is korrupciótól hemzsegett az államigazgatás, az Állami Számvevőszék is több ügyben a rendőrséghez fordult. 

A számvevők 2014-ben 49 ügyben küldtek jelzést a nyomozóhatóságoknak, ebből 25 ügy a felsőoktatási intézmények gazdálkodásához köthető, 18 az önkormányzatokhoz, 4 a költségvetési szervekhez, 2 egyéb szervezetekhez, mondta Domokos László, az ÁSZ elnöke az MTI-nek adott év végi nyilatkozatában.

Magas a korrupciós kockázat az adóhatóságnál is, főleg a hátralékkezelési, végrehajtási, valamint a kiemelt adózói kör adóztatásánál, ezért az ÁSZ a NAV önálló ellenőrzéséről is döntött. Eddig ugyanis a számvevőszék a hivatalt önállóan nem, csak más, nagyobb ellenőrzések részeként vizsgálta. Domokos ugyanakkor állítja, a döntés nem függ össze az "adóhatósággal kapcsolatos eseményekkel".

Az ÁSZ elnöke beszélt arról is, hogy az önkormányzatoknál, az egészségügyi intézményekben és a felsőoktatásban az európai uniós támogatások megugrása egyben a korrupciós "veszélyeztetettséget" is növelik. A beszerzésekkel kapcsolatban például szinte minden, eddig ellenőrzött intézménynél találtak kisebb-nagyobb szabálytalanságokat, több intézménynél a hallgatói költségtérítések beszedése és nyilvántartása területén is törvénysértéseket tártak fel.