Hároméves mélyponton a forint

2015.01.05. 09:40

Hétfő reggel egy ideig közel 320 forintba került egy euró, a dollárt reggel hét órakor 266,87 forinton jegyezték, és a svájci frank árfolyama is 265,05 forintra emelkedett hétfő reggelre – írja az MTI.

    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    A Napi.hu cikke szerint a dollár az euróhoz képest 2006 márciusa óta nem volt ilyen drága, a Portfolio szerint pedig a forinthoz képest pedig történelmi mélyponton van az árfolyam. Az euró a forinthoz képest hároméves mélyponton van most. Az Index kérdésére Móró Tamás, a Concorde elemezési vezetője azt mondta, az esést nem lehet kifejezetten egy hírnek betudni, a befektetők most jöttek vissza szabadságról, és a forint árfolyamának gyengülése inkább az euró más pénzekkel szembeni gyengülésével hozható összefüggésbe.

    Görögországban közben hamarosan választást tartanak, ahol a baloldali Szirizának jók az esélyei. A párt ellenzi az államadósság további fizetését, amitől a befektetők tartanak. Valószínűleg ez sincs jó hatással az árfolyamra, de Móró szerint az esést inkább az befolyásolhatta, hogy hétvégén Angela Merkel arról beszélt, hogy Németország elfogadná, ha a görögök úgy döntenének, hogy elhagyják az eurózónát.

    Szántó András, az Equilor Befektetési Zrt. devizaüzletág vezetője szerint is inkább az euró gyengülése húzta magával a forintárfolyamot, amelyet Merkel nyilatkozata váltott ki. Ehhez ugyanakkor azért hozzájött még az is, hogy a decemberi magyar feldolgozóipari beszerzési menedzserindex gyengébb lett az előző havinál, ami miatt egy ideig még 321 környékén is járt az árfolyam, ezután viszont 319 forint körül stabilizálódott.