Gusztáv
3 °C
7 °C

Hároméves mélyponton a forint

2015.01.05. 09:40

Hétfő reggel egy ideig közel 320 forintba került egy euró, a dollárt reggel hét órakor 266,87 forinton jegyezték, és a svájci frank árfolyama is 265,05 forintra emelkedett hétfő reggelre – írja az MTI.

  15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

  A Napi.hu cikke szerint a dollár az euróhoz képest 2006 márciusa óta nem volt ilyen drága, a Portfolio szerint pedig a forinthoz képest pedig történelmi mélyponton van az árfolyam. Az euró a forinthoz képest hároméves mélyponton van most. Az Index kérdésére Móró Tamás, a Concorde elemezési vezetője azt mondta, az esést nem lehet kifejezetten egy hírnek betudni, a befektetők most jöttek vissza szabadságról, és a forint árfolyamának gyengülése inkább az euró más pénzekkel szembeni gyengülésével hozható összefüggésbe.

  Görögországban közben hamarosan választást tartanak, ahol a baloldali Szirizának jók az esélyei. A párt ellenzi az államadósság további fizetését, amitől a befektetők tartanak. Valószínűleg ez sincs jó hatással az árfolyamra, de Móró szerint az esést inkább az befolyásolhatta, hogy hétvégén Angela Merkel arról beszélt, hogy Németország elfogadná, ha a görögök úgy döntenének, hogy elhagyják az eurózónát.

  Szántó András, az Equilor Befektetési Zrt. devizaüzletág vezetője szerint is inkább az euró gyengülése húzta magával a forintárfolyamot, amelyet Merkel nyilatkozata váltott ki. Ehhez ugyanakkor azért hozzájött még az is, hogy a decemberi magyar feldolgozóipari beszerzési menedzserindex gyengébb lett az előző havinál, ami miatt egy ideig még 321 környékén is járt az árfolyam, ezután viszont 319 forint körül stabilizálódott.

  Köszönjük, hogy olvasol minket!

  Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!