Árpád
-2 °C
4 °C

Mégis kinyírnák az italnagykereket

460796984
2015.01.06. 07:31
Bár először azt mondták, csak egy technikai hiba miatt tűnhet úgy, hogy a kormány ki akar szorítani több mint száz kisvállalkozót az italpiacról, a Miniszterelnökség irányából nagyon egyértelműnek tűnik az erre való szándék. A fideszes Gulyás Gergely jobbító módosítóját eddig kétszer tolták félre láthatatlan erők, így januárban kisebb meglepetésre életbe lépett a kicsiket ellehetetlenítő rendszer. 5-6 cég maradhat.

Kegyetlen meglepetést tartogatott a kormány év elejére az italnagykereskedőknek. Minden előzetes ígéret ellenére ugyanis január 1-jén életbe lépett az az adószabály, amely 150-170 alkohollal foglalkozó nagykereskedőt tesz tönkre. Illetve még több olyan kis, zömmel családi termelőt, akik eddig ezeken a cégeken keresztül juttatták el a piacra az áruikat. Mindössze 5-6 nagykereskedő marad majd talpon.

Kétszer tolták félre Gulyás ötletét

Pedig először úgy tűnt, csak hiba történt: Gulyás Gergely, a törvényalkotási bizottság fideszes elnöke, amikor meglátta a Miniszterelnökség eredeti, kereskedőket ellehetetlenítő javaslatát, módosítót adott be a bizottság nevében. Állította, nem lehet cél az ital-nagykereskedelem felforgatása, a kisvállalkozók tönkretétele, a piac leszűkítése. Jobbító szándékú javaslatát azonban a kormánypárti többség végül lesöpörte az asztalról, az adótörvényt az eredeti tervek szerint fogadták el.

Mi ez az egész?

A lényeg, hogy a jövedéki termékeket – dohányt, alkoholt, ásványolajat – forgalmazó nagykereskedőknek úgynevezett jövedéki biztosítékot kell letenniük. Ebből az összegből a NAV bármikor elveheti a neki járó részt, ha a kereskedő elmarad az adófizetéssel. Ha a jövedéki engedély megszűnik, a biztosíték visszajár. Eddig ebben nincs semmi különös, így volt eddig is. Az újdonság, hogy a biztosíték összegét drámaian megemelik: az alkoholt áruló nagykereknél például a 22 millió helyett 150 millió forintra nő az összeg az árbevételtől függetlenül. Mivel ez a kis, alacsony árbevételű kereskedőket lehetetleníti el, Gulyásék sávos megoldást javasoltak, 300 milliós éves nettó árbevételnél például maradt volna az eddigi 22 milliós biztosíték, 150 milliót csak évi 2 milliárdos bevétel felett kellett volna fizetni.

Miután mindezt megírtuk, Gulyás magyarázkodott: szó sincs szándékosságról, technikai hiba történt, jobbító módosítóját csak azért nem fogadták el, mert azzal formai problémák voltak. De természetesen a kormány sem akarja 5-6 szereplőre szűkíteni a mostani, 150-170 szereplős piacot, így a kérdést rendezik majd a költségvetést megalapozó törvényben. Nem szerencsés ez így, főleg, hogy a dolgot sem nyilvánosan, sem a frakcióban nem kommunikálták, de legalább ezzel megoldódik a helyzet – mondta akkor.

Ja, majd 2016-tól

Az italnagykereskedők meg is nyugodtak, főleg amikor látták, hogy Gulyásék csakugyan beadták a helyzetet rendező módosítót, majd a parlament azt el is fogadta. Azt már a kereskedők is csak év végén, a törvény kihirdetésekor vették észre, hogy valami mégsem stimmel.

Gulyásék sávos, mindenki számára megnyugtató javaslata ugyanis csak 2016. január 1-jén, egy év múlva lép hatályba. Addig pedig, egy éven keresztül a korábban elfogadott szabály él, azaz mindenkinek az árbevételtől függetlenül le kell tennie a 150 milliós jövedéki biztosítékot. Erre pedig a kisebbek várhatóan nem lesznek képesek. Egy év alatt elvérzik a piac, majd aki benn marad, annál csökken a biztosíték összege.

Valahol, valakik

A dolog már csak azért is furcsa, mert az eredeti verzióban még szerepelt az egységes 150 milliós, 2015. januári hatályba léptetésének az eltörlése, a sávos rendszer is 2015-ben indult volna, nem 2016-ban. Mire azonban végül a parlament elé került szavazásra az anyag, ezt a néhány apró, de fontos részt valakik valahol átírták. Gulyás Gergely megkeresésünkre elmondta, a gyakorlat szerint a bizottsági módosítót az előterjesztő készíti, ez pedig ez esetben az NGM volt, de a koordinációs feladatokat a Miniszterelnökség látta el, a bizottság elé is ez a változat került. (Az NGM azonban állítja, hogy ők a sávos rendszert javasolták.)

Vagyis Lázár Jánosék döntöttek úgy, hogy egy évre mégiscsak éljen az egységes, kicsiket ellehetetlenítő rendszer, majd jöjjön egy év múlva Gulyásék sávos megoldása.

Kérdés azonban, ki marad a piacon addigra.

Hiba vagy direkt?

Az Index által megkeresett egyik kisebb árbevételű nagykereskedő azt mondta, helyzetük teljesen kilátástalan. A törvény szerint ugyanis február 1-jéig le kellene tenni a 150 milliós jövedéki biztosítékot, vagy legalábbis megindítani a banknál a bankgarancia intézését, és az erről szóló papírt bemutatni a NAV-nak. Ha ezt megteszik, április 30-ig kapnak időt arra, hogy az engedélyt megkapják.

Nem tudják, hogy a kormány szándékosan akarja-e őket tönkretenni, vagy csak újabb technikai hibáról van szó, de ez a mostani helyzet szempontjából másodlagos, február előtt ugyanis nem ül össze az Országgyűlés, vagyis esély sincs arra, hogy a szabályokat még időben megváltoztassák.

Februártól viszont már önthetik a csatornába a készleteiket, hacsak nem fizetik ki az elképesztő összegű biztosítékot, vagy nem kezdik intézni a bankgaranciát a banknál.

A legtöbb, amit tehetnek, hogy bízva a kormány jó szándékában, kamuból elkezdik intézni a banknál a bankgaranciát, így nyerve egy kis időt áprilisig. Hátha addig a parlament átírja a szabályokat. Gulyás Gergely most be is nyújtott egy egyéni képviselői indítványt a helyzet rendezésére, eszerint a sávos rendszer nem jövőre, hanem már idén márciusban életbe lép. Az előzmények után viszont már kérdéses, a képviselő módosítója elég garancia-e a vállalkozóknak.

Kinek jó ez?

Ami biztosnak tűnik, akárhogy is alakulnak a szabályok, 5-6 nagykernek biztosan nem kell majd aggódnia. A mostani 150-170 nagykereskedő közül annak a néhánynak, akiknek nem esik majd nehezükre letenni a 128 millió forinttal megnövelt biztosítékot.

A budapestiek közül például biztosan nem rázza majd meg a CBA-franchise tagját, a Centrál Drinks Kft.-t, a trafikügyben is előkerült Vimpex Drinkset, és várhatóan talpon marad a legnagyobb láncoknak szállító Ital Magyarország is, valamint nem okoz gondot a dolog a Raikernek sem. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?