Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mézpara van, kitolt az időjárás a méhekkel

2015.01.06. 08:09

A rossz időjárásnak tudják be a szakértők, hogy évtizedek óta nem termett olyan kevés méz Magyarországon, mint 2014-ben, mézhiánytól ugyanakkor a szakemberek szerint még nem kell tartani – írta az MTI a Népszavára hivatkozva.

Méhcsaládonként átlagosan nyolc-tíz kilogramm lett például az akácméztermés, miközben egy jó évben húsz kilogramm fölött szokott lenni. A lap szerint ezért nagyjából feleannyi méz kerül majd a hordókba, mint az elmúlt évtizedekben.

Az átlagos években Magyarországon a méztermelés évente 20-25 ezer tonnát tesz ki, a mennyiség azonban nagymértékben függ a növények aktuális állapotától és az időjárástól. A méztermés tekintélyes részét exportálják: évente 12–15 ezer tonnát.

A rossz időjárás hátráltatja a mézgyűjtést, viszont ezen kívül  a mezőgazdaságban alkalmazott egyes növényvédő szerek, illetve azok szakszerűtlen használata is bejátszhatott a gyenge termésbe. Az sem segített, hogy a méhkolóniákat tizedelő paraziták elterjedése miatt jelentős számban pusztulnak a méhek mind Magyarországon, mind a világ többi országában.