Miniszterelnökség: Akkor hagyjuk az egészet!

2015.01.06. 16:54

Ha azt hitte, nem fokozható tovább a kavarás a jövedéki biztosíték ügyében, tévedett. A Miniszterelnökség kedden délután közölte, nem ért egyet sem a fideszes Gulyás Gergelynek, sem pedig a Nemzetgazdasági Minisztériumnak a jövedéki biztosíték mértékéről, emeléséről szóló javaslataival, ezért törvénymódosítást kezdeményez, amely visszaállítja a jövedéki biztosíték mértékét a 2014. január 1-jei szintre.

Az előző részek tartalmából:

  • A tavaly elfogadott adótörvényekben a kormány úgy döntött, hogy az alkoholtermékek, a sör, a bor, a pezsgő, valamint a köztes alkoholtermékek forgalmazásánál a jövedéki biztosíték összegét árbevételtől függetlenül 22 millióról 150 millió forintra emeli. Ez megugorhatatlan akadályt állított volna durván 150-170 kisebb cégnek, mindössze 5-6 nagyobb nagykereskedő maradt volna a piacon.
  • A fideszes Gulyás Gergely és a törvényalkotási bizottság észlelte a problémát, szólt, hogy ha így fogadják el, abból baj lesz, teljesen felforgatják vele az italpiacot. Beadtak a törvényhez egy módosítót, amely árbevételfüggő sávos megoldást javasolt, így 150 milliót csak 2 milliárdos árbevétel felett kellett volna letenni.
  • A zárószavazáson külön szavaztak a sávos megoldásról, a kormány nem támogatta, így az adótörvénybe bekerült a 2015 januártól hatályba lépő egységes, mindenkire vonatkozó biztosíték.
  • Gulyás tavaly, miután mindezt megírtuk azt mondta, csak egy technikai hiba miatt nem fogadták el a módosítást az adótörvényben, ezért a költségvetést megalapozó törvényjavaslatban rendezik a helyzetet.
  • Az NGM által előkészített javaslat eltörölte volna a már elfogadott, 2015-től élő egységes 150 milliós szabályt, és betette volna a helyére a sávos megoldást 2015-ös januári hatályba lépéssel.
  • A Miniszterelnökség koordinációjával az előterjesztő aztán végül egy olyan verziót vitt a parlament elé szavazásra, amelyben a sávos verzió hatályba lépését 2016-ra tolták, és nem szerepelt benne, hogy az egységes 150 milliós szabály nem lép hatályba idén év elején.
  • Ez a megoldás gyakorlatilag ugyanazt a hatást érte volna el, mint az eredeti. Egy év alatt a kisebb szereplők elvéreznek, marad 5-6 szereplő a piacon.
  • Miután ezt is megírtuk, Gulyás ismét technikai hibára hivatkozott. A Fidesz azt mondta, nem kell szándékosságot keresni a dolgok mögött, egyszerűen csak másodszor is elszúrták, de vállalják érte a felelősséget. Valahol egyébként az NGM-Miniszterelnökség-tengelyen kavarhatták meg a dolgokat.
  • Az NGM közölte, hogy ők a sávos megoldás mellett voltak, az ő javaslatukban még az szerepelt, az Országgyűlés végül nem azt a verziót fogadta el.
  • Kedden délután a fideszes képviselők is kiálltak a nyilvánosság elé sajtótájékoztatót tartani. Gulyás Gergely elmondta, már be is adtak egy újabb javaslatot, amit a Fidesz is támogat, ezt februárban el fogják fogadni, és arról szól, hogy mégis a sávos rendszer legyen már az idei évtől. Kisebb kellemetlenséget ugyan jelent majd a piac szereplőinek, de nem kell befizetniük a megemelt biztosítékot.
  • Ezután lépett a Miniszterelnökség. Közölték, nem értenek egyet sem a fideszes Gulyás Gergelynek, sem pedig a Nemzetgazdasági Minisztériumnak a jövedéki biztosíték mértékéről, emeléséről szóló javaslataival, ezért törvénymódosítást kezdeményez, amely visszaállítja a jövedéki biztosíték mértékét a 2014. január 1-jei szintre.
  • Vagyis minden marad majd úgy, mint volt, 22 millió forintos jövedéki biztosíték egységesen. Már ha addig nem áll még elő valaki valamilyen újabb ötlettel.