Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Piramisjáték miatt büntette a GVH a CIG Pannóniát

2015.01.06. 13:06

Piramiselvre épülő rendszert működtett és megtévesztő tájékoztatásokkal próbált munkatársakat szerezni a CIG Pannónia Életbiztosító, valamint a biztosító ügynökeként dolgozó Reál-Team Network Kft., így megbüntette őket a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 22 640 000 forintra.

A CIG-nél a piramisjátékokból ismert klasszikus séma működött: új személyeket léptettek a rendszerbe, a belépőknek pedig pénzt kellett fizetniük, amelyet részben a már belépett tagok között osztottak szét, a bevételek többsége így nem tényleges gazdasági tevékenységből származott. 

Annak ellenére, hogy a rendszert a Reál-Team működtette, a GVH a CIG Pannónia felelősségét is bizonyítottnak látta, ők ugyanis tudtak a rendszer működéséről, sőt, közreműködtek a gyakorlat kidolgozásában, a működésből pedig a biztosítási díjakon keresztül bevételük is volt.

A sok esetben nehéz helyzetben lévő vagy munkanélküli érdeklődők a Reál-Team ígéretei miatt kötöttek unit-linked, vagyis befektetési egységekhez kötött életbiztosítási szerződést. Azoknak, akik munkát szerettek volna, „szakmai esteken”, képzéseken kellett részt venniük, ahol azt mondták nekik, hogy a jutalékból majd fedezni tudják az életbiztosítás díját, ez azonban nem volt igaz.

A GVH megállapította hogy a CIG Pannónia többször ellenőrizte a Reál-Team tevékenységét, és azt vezető beosztású tisztségviselők is aggályosnak tartották, mégis hagyták tovább működni. A Reál-Team 2013-ban árbevételt nem ért el, így vele szemben a GVH-nak nem volt jogszabályi lehetősége bírságot kiszabni.