Judit
3 °C
7 °C

Teljes a visszatáncolás, megnyugodhatnak az alkoholkereskedők

460796984
2015.01.07. 10:49 Módosítva: 2015-01-07 11:15:15

Tényleg nem teszik tönkre a kisebb alkohol-nagykereskedőket. A hét elején nagyon úgy nézett ki, hogy a jövedéki biztosíték a fogadkozások ellenére februártól olyan magasra emelkedik (árbevételtől függetlenül 22 millióról 150 millió forintra), hogy a kisebb kereskedők (és a nekik beszállító kisebb termelők) tönkremennek. 

Viszont cikkünk megjelenése után hirtelen mindenki meg akarja menteni a kereskedőket, vagy legalábbis elhárítani annak a felelősségét, amivel az intézkedés hatályba lépése járt volna. Először a javaslat megfogalmazója, a fideszes Gulyás Gergely jelentette be, hogy a 2016-tól életbe lépő sávos rendszert már ebben az évben be kellene vezetni (ahogy ez tervben is volt, csak aztán a Miniszterelnökségen átírták a dátumot), később pedig kiderült, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) is értetlenül áll a Lázár János vezette minisztérium húzása előtt. 

Lázárék azzal hátráltak ki az egészből, hogy kedden délután bedobták: inkább ne legyen semmilyen változás,  még törvénymódosítást is kezdeményeztek, ami  visszaállítja a jövedéki biztosíték mértékét a 2014. január 1-ji szintre .

Most meg az NGM közölte, hogy  egyetértenek a Miniszterelnökség javaslatával, mely szerint a korábban fennálló, az NGM által gondozott eredeti szabályozást kell fenntartani bizonyos jövedéki termékek biztosítékáról. A tárca azt is beígérte, hogy egyeztet az adóhatósággal azért, hogy körültekintően járjon el, és senkit ne érhessen hátrány a törvénymódosítás hatálybalépéséig.

A tavaly elfogadott adótörvényekben a kormány úgy döntött, hogy az alkoholtermékek, a sör, a bor, a pezsgő, valamint a köztes alkoholtermékek forgalmazásánál a jövedéki biztosíték összegét árbevételtől függetlenül 150 millió forintra emeli. Ez megugorhatatlan akadályt állított volna durván 150-170 kisebb cégnek, mindössze 5-6 nagyobb nagykereskedő maradt volna a piacon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?