Valér
-2 °C
0 °C

2900 önkormányzatnak nincs szabadon felhasználható pénze

2015.01.08. 09:59
A Népszabadság úgy tudja, hogy a 3200 település közül 2900-nak nincs szabadon felhasználható forrása, így a többségnek a vegetálás éve jön el.

Az önkormányzati szektor idén nagyjából 2500 milliárd forintot költhet el, és ebből kb. 300 milliárd forint felhasználásáról dönthetnek szabadon a helyhatóságok, írja a lap. A települések 90 százalékának legfeljebb annyi pénze van, hogy a napi működést képes legyen finanszírozni, csak a kötelező feladatokra költhet.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) szerint ez a szektor kivéreztetése, a helyhatóságok 10 százalékánál beszélhetünk csak önkormányzatiságról. A Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetségének vezetője, Wekler Ferenc szerint az önkormányzatiság lényege veszett el azzal, hogy jó ideje megfosztották az önálló döntéshozatal lehetőségétől az önkormányzatokat.

Mint Wekler mondta, amikor a kormány átvállalta az önkormányzatok adósságállományát, és elvitte az oktatási és egészségügyi intézmények többségét, azt ígérte, hogy a kötelező feladatokat teljes egészében állami támogatásból fedezik. Ez azonban nem valósult meg, a településeknek a saját bevételeik egy részét továbbra is központilag meghatározott célokra kell költeniük.

Ezt erősítette meg a lapnak Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke is, aki szerint az önkormányzatoknak a saját iparűzésiadó-bevételükből kell fedezniük például egyes szociális támogatásokat, ahelyett, hogy a közterületek fenntartására, az úthálózat fejlesztésére vagy munkahelyteremtésre költenének.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!