Judit
3 °C
7 °C

Néhány autógyár húzza a magyar ipart

2015.01.08. 12:04

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) most hozta ki a legújabb ipari adatokat, amiből az derül ki, hogy novemberben eléggé fellendült a termelés. Ennek nem más áll a hátterében, mint az, hogy jobban ment annak a néhány nagy járműgyárnak, amik nagyjából együtt az ipari termelés negyedét adják ki. Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese szerint a többi ipari ágazatban inkább stagnálás volt.

De miről is van szó pontosan? Arról, hogy a KSH adati szerint tavaly novemberben 5,8 százalékkal nőtt az ipari termelés éves összehasonlításban az októberi 1,7 százalékos bővülés után. Az előző hónaphoz képest 3,3 százalékkal emelkedett az ipari termelés a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint, míg októberben 2,6 százalékos csökkenést jelentett a KSH. A termelés 2014 első 11 hónapjában 7,6 százalékkal volt magasabb mint 2013 azonos időszakában. 

A tavalyi év első tizenegy hónapjából háromszor, májusban, augusztusban és októberben csökkent az ipari kibocsátása az előző havival összehasonlítva. Ezek közül a legnagyobb, 5,7 százalékos augusztusi visszaesést az autógyárak dolgozóinak szabadságolásával és a típusváltással indokolt átszerszámozással magyarázták az elemzők. Ürmössy Gergely, az Erste vezető elemzője szerint az ipar kilátása egyelőre kedvező, azonban idén az ipari termelés növekedésének lassulására lehet számítani.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?