Brutális kirúgások jöhetnek a Coca-Colánál

94944394
2015.01.09. 11:24 Módosítva: 2015.01.09. 12:39
14 százalékkal estek a bevételek, ezért kirúgnak majdnem kétezer embert. És ez még csak a kezdet, 3 milliárd dollárt kell megspórolnia a világszerte 130 ezer embert foglalkoztató üdítőipari cégnek.

Vagy a fogorvosok és a fitneszedzők világméretű összeesküvése, vagy csak a változó táplálkozási trendek tehetnek róla, de nem megy annyira jól a Coca-Colának. Az egészségtudatos táplálkozás és a gazdasági válság annyira betett az üdítőiparnak, hogy év végén már figyelmeztetniük kellett a befektetőiket, hogy mégsem képesek tartani a 2015-re beígért profitszintet. A tavalyi harmadik negyedév számai már publikusak: a cég forgalma óriásit zuhant, 14 százalékkal kevesebb lett a bevételük, mint 2013 azonos időszakában.

A Coca-Cola hatalmas leépítéssel próbál spórolni, első lépésben 1600-1800 irodai alkalmazottat küldenek el, ötszázat az atlantai központból, de iparági források szerint leépítések várhatóak Hongkongban, Isztambulban, Londonban és Mexikó Cityben is. 

A cég 2019-ig 3 milliárd dollárral akarja lefaragni a költségeiket, vagyis vélhetően ez csak az első kirúgási hullám. Utoljára 2000-ben volt tömeges létszámleépítés a Coca-Colánál, akkor ötezer dolgozótól szabadultak meg. A cég hivatalos közleménye szerint egyébként a leépítések mellett 2017 végéig külső partnereknek adják el észak-amerikai palackozóüzemeik jelentős részét, és ezzel nemcsak az eladásokból származó egyszeri összegek javítják majd a Coca-Cola pénzügyi mérlegét, de olcsóbbá válik a gyártás is.

A Coca-Cola egyébként 130 ezer embernek ad munkát, leányvállalatai a világ összes országában jelen vannak, csak Kubát és Észak-Koreát nem sikerült még bevenniük.

Ez még csak a kezdet, de örülnek a befektetők

Megfelelő első lépésnek értékelte a kirúgásokat Joseph Agnese, az S&P Capital értékpapír-piaci elemzője. A tőzsde is így gondolta, a bejelentés után a vállalat részvényei több mint egy százalékkal erősödtek a New York-i tőzsdén.