Viola
-6 °C
-2 °C

Tuti, hogy nem kerüljük el a deflációt

2015.01.09. 20:47 Módosítva: 2015-01-10 08:03:15

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzőstábja elég nagyot változtatott a korábbi jóslatán a környék gazdaságaival kapcsolatban, és most úgy látják, hogy az olajár zuhanása miatt várhatóan nyárig defláció lesz Közép- és Kelet-Európa legtöbb EU-gazdaságában, sőt Magyarországon potenciálisan még a harmadik negyedévben is negatív lehet az átlagos infláció – írja az MTI.

De miért rossz a defláció?

Alapvetően két dolog miatt. Egyrészt, ha a pénzem holnap többet fog érni, mint ma, akkor nem akarom annyira elkölteni a pénzt. Ez persze nem annyira a péknél vagy a kisboltban látszik, de képzelje el, hogy valami nagyobb beruházásra készül, például kocsit venne. Ilyenkor már kétszer is meggondolná, hogy mikor vásároljon. Ha viszont az emberek nem vásárolnak, akkor nem lesz a gazdaságban kereslet az árukra és a szolgáltatásokra, ami miatt pedig növekedés sem lesz.

Másrészt viszont az adósok, és a cégek is rosszul járnak. Az adósok azért járnak rosszul, mert ilyen esetben reálértéken egyre több - korábban rögzített - kamatot kell visszafizetniük. A cégek pedig azért, mert ahogy a fogyasztóknak, nekik sem éri majd meg beruházni. (Bővebben egyébként itt írtunk erről a jelenségről.)

Az egész defláció ügy hátteréről egyébként itt írtunk, de a lényeg nagyjából annyi, hogy - ahogy a JP Morgan előrejelzéséből is kiderül - az olaj 2015-ben nagyon olcsó lesz: a JP például eredetileg  70 dolláros hordónkénti árral számolt a Brent olajfajta esetében, ezt most 55-re csökkentették. 

Ez az egész folyamat a JP szerint a régióban Magyarországot érinti majd, elsősorban azért, mert a magyarok arányaiban többet költenek üzemanyagra. A legkevésbé pedig Csehországot fogja érinteni a dolog: ez a régió egyetlen olyan gazdasága, ahol a JP Morgan közgazdászai az idén egyik negyedévben sem várnak deflációt.

Nem kerüljük el a deflációt

A közgazdászok egyébként több forgatókönyvet dolgoztak ki attól függően, hogy hogy alakul majd az olaj ára. Így néz ki a három forgatókönyv:

  • Az alapeseti forgatókönyvében szereplő 55 dolláros idei Brent-átlagár és 267 forintos dollárárfolyam esetén Magyarországon az idei első negyedévben 0,7 százalékkal visszaesik, a második negyedévben minimálisan, 0,1 százalékkal nő, majd a harmadik negyedévben 0,2 százalékkal ismét csökken az éves fogyasztói árindex (tehát ennyi lesz az infláció).
  • Ha viszont 50 dollárig süllyed az idei egész évi Brent-árfolyamátlag, akkor az éves magyar fogyasztói árindex 0,8, 0,2 és 0,4 százalékkal csökkenne az idei első három negyedévben, és a negyedik negyedévben növekedne az éves infláció 0,8 százalékkal.
  • Ha pedig a Brent hordójának idei átlagára 35 dollárra zuhanna, az 1,1 százalékos, 0,9 százalékos, illetve 1,2 százalékos éves árcsökkenést eredményezne Magyarországon az első, a második és a harmadik negyedévben, az idei utolsó három hónapban pedig zéró lenne az éves összevetésű magyar infláció.

Alapnak veszik, hogy kamatot csökkent az MNB

Az elemzés szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ezért újra csökkenteni kezdi majd az alapkamatot, a JP Morgan tippje alapján márciustól. Az elemzők szerint a térségi jegybankok nem kifejezetten az olajár csökkenése, sokkal inkább csak ennek közvetett hatásai miatt fogják növeli a gazdaságban forgó pénz mennyiségét: elsősorban azért lesz erre szükség, mert az eurózónából átterjed majd ide a defláció.

Igaz viszont az is, hogy a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok jegybankjai a mostani szinteknél legalább 20 dollárral magasabb olajárakra alapozták jelenleg érvényes inflációs előrejelzéseiket, így valószínű, hogy legalább rövid távon csökkenteni fogják az infláció várt szintjét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!