Tuti, hogy nem kerüljük el a deflációt

2015.01.09. 20:47 Módosítva: 2015.01.10. 08:03

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzőstábja elég nagyot változtatott a korábbi jóslatán a környék gazdaságaival kapcsolatban, és most úgy látják, hogy az olajár zuhanása miatt várhatóan nyárig defláció lesz Közép- és Kelet-Európa legtöbb EU-gazdaságában, sőt Magyarországon potenciálisan még a harmadik negyedévben is negatív lehet az átlagos infláció – írja az MTI.

De miért rossz a defláció?

Alapvetően két dolog miatt. Egyrészt, ha a pénzem holnap többet fog érni, mint ma, akkor nem akarom annyira elkölteni a pénzt. Ez persze nem annyira a péknél vagy a kisboltban látszik, de képzelje el, hogy valami nagyobb beruházásra készül, például kocsit venne. Ilyenkor már kétszer is meggondolná, hogy mikor vásároljon. Ha viszont az emberek nem vásárolnak, akkor nem lesz a gazdaságban kereslet az árukra és a szolgáltatásokra, ami miatt pedig növekedés sem lesz.

Másrészt viszont az adósok, és a cégek is rosszul járnak. Az adósok azért járnak rosszul, mert ilyen esetben reálértéken egyre több - korábban rögzített - kamatot kell visszafizetniük. A cégek pedig azért, mert ahogy a fogyasztóknak, nekik sem éri majd meg beruházni. (Bővebben egyébként itt írtunk erről a jelenségről.)

Az egész defláció ügy hátteréről egyébként itt írtunk, de a lényeg nagyjából annyi, hogy - ahogy a JP Morgan előrejelzéséből is kiderül - az olaj 2015-ben nagyon olcsó lesz: a JP például eredetileg  70 dolláros hordónkénti árral számolt a Brent olajfajta esetében, ezt most 55-re csökkentették. 

Ez az egész folyamat a JP szerint a régióban Magyarországot érinti majd, elsősorban azért, mert a magyarok arányaiban többet költenek üzemanyagra. A legkevésbé pedig Csehországot fogja érinteni a dolog: ez a régió egyetlen olyan gazdasága, ahol a JP Morgan közgazdászai az idén egyik negyedévben sem várnak deflációt.

Nem kerüljük el a deflációt

A közgazdászok egyébként több forgatókönyvet dolgoztak ki attól függően, hogy hogy alakul majd az olaj ára. Így néz ki a három forgatókönyv:

  • Az alapeseti forgatókönyvében szereplő 55 dolláros idei Brent-átlagár és 267 forintos dollárárfolyam esetén Magyarországon az idei első negyedévben 0,7 százalékkal visszaesik, a második negyedévben minimálisan, 0,1 százalékkal nő, majd a harmadik negyedévben 0,2 százalékkal ismét csökken az éves fogyasztói árindex (tehát ennyi lesz az infláció).
  • Ha viszont 50 dollárig süllyed az idei egész évi Brent-árfolyamátlag, akkor az éves magyar fogyasztói árindex 0,8, 0,2 és 0,4 százalékkal csökkenne az idei első három negyedévben, és a negyedik negyedévben növekedne az éves infláció 0,8 százalékkal.
  • Ha pedig a Brent hordójának idei átlagára 35 dollárra zuhanna, az 1,1 százalékos, 0,9 százalékos, illetve 1,2 százalékos éves árcsökkenést eredményezne Magyarországon az első, a második és a harmadik negyedévben, az idei utolsó három hónapban pedig zéró lenne az éves összevetésű magyar infláció.

Alapnak veszik, hogy kamatot csökkent az MNB

Az elemzés szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ezért újra csökkenteni kezdi majd az alapkamatot, a JP Morgan tippje alapján márciustól. Az elemzők szerint a térségi jegybankok nem kifejezetten az olajár csökkenése, sokkal inkább csak ennek közvetett hatásai miatt fogják növeli a gazdaságban forgó pénz mennyiségét: elsősorban azért lesz erre szükség, mert az eurózónából átterjed majd ide a defláció.

Igaz viszont az is, hogy a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok jegybankjai a mostani szinteknél legalább 20 dollárral magasabb olajárakra alapozták jelenleg érvényes inflációs előrejelzéseiket, így valószínű, hogy legalább rövid távon csökkenteni fogják az infláció várt szintjét.