nonono

Egyesül a Róbert kórház és a Telki rendelő

2015.01.12. 16:04 Módosítva: 2015.01.12. 16:12

A Lantos Csaba üzletember érdekeltségébe tartozó Róbert Károly Magánkórház megvette a Budakeszi úton működő Telki rendelőintézetet, ami a jövőben Róbert Rendelőintézet néven működik tovább. Lantos Csaba szerint így olyan magánegészségügyi komplexum jön létre, ami a prevenciótól, a gyógyításon át egészen a rehabilitációig képes ellátást nyújtani. 

Lantos az Index kérdésére azt mondta: készek a versenyre a nemzetközi befektetőcsoport által tervezett nagy budapesti magánkórházzal. Lantos szerint annak, aki ma egy hatszáz fős nagy kórházat akar alapítani, annak nagyon sok pénzre van szüksége. Míg azonban a külföldi üzletemberek által alapítandó kórház egyelőre csak egy ígéret, addig ők most két, sok éve sikeresen működő intézményt egyesítenek, és lassan építkező, de racionális befektetői magatartást folytató üzleti tevékenységet végeznek.

A tulajdonosváltást Lantos Csabával közösen jelentette be a 15 évvel ezelőtt a Telki kórházat és rendelőintézetet alapító Kovács Gábor bankár. Kovács azt mondta: szerinte a magánegészségügynek van jövője Magyarországon, de ő a Telki kórház 2013-as bezárása után úgy döntött, megválik minden egészségügyi érdekeltségétől. Még két, foglalkozás-egészségüggyel foglalkozó cége van, de ezeket is értékesíteni fogja.

A Róbert Károly Magánkórház akkor jött létre 2007-ben, amikor az egészségügyi kormányzat bezárta a Nyírő Gyula kórház szülészetét. A Telki kórházzal ellentétben ez a beruházás nem egyszeri nagy befektetés eredménye: az elmúlt hét évet a lassú építkezés jellemezte, a vállalkozás így is hat év után lett nyereséges, mondta Lantos Csaba.

DSC 6474
Fotó: Bődey János

A Róbert-kórházban az elmúlt hét évben 3700 gyermek született, és 15 ezer sikeres műtétet hajtottak végre. Lantos Csaba többször is utalt arra, hogy összesítésük szerint a hozzájuk forduló betegek eddig kétmilliárd forintot takarítottak meg az OEP-nek (a befizetett tébéjük ellenére nem vették igénybe az állami orvosi ellátást, ami az OEP-nak jelentene kiadást).

Felmérések szerint a páciensek egyre nagyobb számban igénylik a privát egészségügyi ellátást Magyarországon. Ezt jól mutatja, hogy a Róbert-kórház forgalma évente 20 százalékkal növekedett. Az intézmény így elérkezett ahhoz a mérethatárhoz, ahonnan csak a bővüléssel lehet tovább fejlődni. Ezért vásárolták meg most a Telki rendelőintézetet.

A két intézmény együtt száz alkalmazottat foglalkoztat, 160 külsős orvosnak ad munkát és 1,5 milliárd forintos forgalmat bonyolít le. Az egyesüléssel olyan intézmény jön létre, ami a legtöbb, nem rosszindulatú betegség kezelésére alkalmas lesz. A kórház a szülészet és a meddőségi centrum mellett minden olyan operációra vállalkozik, ami a lágyrészeket érinti. Külön specialitásuk az endoszkópos nőgyógyászat, a Róbert-kórházban született gyermekeknek pedig most indítanak el gyermekügyeletet. A nagyon költséges műtéteket és onkológiai ellátást a hazai lakosságszám és a fizetőképes kereslet szűkössége miatt egyelőre nem éri meg magánegészségügyben végezni, mondta Lantos Csaba.

A most megvásárolt Telki rendelőintézetben a háziorvosi ellátás mellett gyermek- és felnőtt szakrendeléseket, és modern képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat végeznek. A kórházhoz és a rendelőhöz Lantos Csaba egyéb érdekeltségei is kapcsolódnak. A hozzá tartozó Főnix Med Kft. is végez foglalkozás-egészségügyi vizsgálatokat, de saját mentőjükkel vagy betegszállító autójukkal egy operáció után azonnal el tudják szállítani a beteget rehabilitációra a Nógrádgárdonyban működő Főnix Kastélyszanatóriumba. Lantos szerint ezzel jelenleg a legkomplexebb ellátási láncot ők tudják nyújtani a magánszférában.