Viola
-5 °C
-2 °C

Gyermekbetegség miatt szivárogtak ki érzékeny adatok a NAV rendszeréből

2015.01.12. 09:04

"Egy ilyen nagy rendszernél, mint az árukövető rendszer, amelynek több tíz, de akár százezer felhasználója is lehet, előfordulhatnak gyermekbetegségek" - mondta Varga Mihály, miután a Népszabadságnak több meg nem nevezett cég elmondta, hogy az ekaer-rendszer belépésénél nem csak saját adataikat küldték el a NAV-nak, hanem a versenytársaik titkos és igen értékes beszállítói kapcsolataihoz is hozzáférhettek.

A lap azt írta, hogy az adatokból kiderülhetett, hogy egyes beszállítóktól mennyiért vásárolnak a boltok, ami komoly veszteség lehet az előbbieknek, de olyan következtetéseket is le lehet vonni a nyilvánosságra került üzleti titkokból, hogy melyik áruházlánc mikor készül nagyobb akciózásra. Ezek komoly károkat okozhatnak az érintett üzleteknek.

A nemzetgazdasági miniszter hétfőn azt mondta, vizsgálatot rendelt el az ekáer-rendszer meghibásodása miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), bár üzleti adatok nem kerültek nyilvánosságra. "A NAV elnökét arra kértem, hogy egy belső vizsgálatot azonnal rendeljen el, és nézze meg, hogy pontosan mi is történt" - mondta, de szerinte a hiba egyébként is csak negyedóráig állt fenn, a felhasználó legfeljebb nevek nélküli adatokat láthatott.

Január 1-jétől kizárólag ekáer-szám birtokában lehet közúti szállítást végezni. Ha egy vállalkozás útdíjköteles gépjárművel - 3,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépkocsival - az Európai Unió valamely tagállamából Magyarországra behoz, vagy Magyarországról valamely EU-tagállamba kivisz terméket, vagy belföldön nem végfelhasználó számára első adóköteles termékértékesítést végez, köteles erről a NAV-nál az ekáer elektronikus felületén bejelentést tenni. A bejelentő ekáer-számot kap, amely a szállítandó termékhez kapcsolódik, és 15 napig érvényes.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!