Friderika
9 °C
18 °C

Lecserélhetik a vagyonkezelő vezérét

2015.01.12. 07:36

Új vezetője lehet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-nek, értesült a Világgazdaság. A lap úgy tudja, hogy az energetikában és az ingatlanpiacon is jártas Szivek Norbert esélyes a posztra.

Szivek jogászként tanult Németországban, majd itthon rövid közigazgatási tapasztalat után az inkább ingatlanberuházásairól ismert Autóker Holdingnál folytatta karrierjét, ahol a születőben lévő energetikai üzletággal kezdett el foglalkozni. Részt vett az önkormányzatoknak közvilágítást kínáló ELMIB privatizációjában, több kiserőmű létrehozásában.

Később vagyonkezelő céget alapított, a kisvárdai szeszipari vállalat, a később a jelenlegi szlovák tulajdonosnak értékesített Várda-Drink Zrt. reorganizációja, illetve a Skála-üzletlánc felvásárlása kötődik a nevéhez. Jelenleg is részesedése van az öt áruházat üzemeltető cégben, és igazgatósági tagja a tőzsdén jegyzett ENEFI Energiahatékonysági Zrt-nek.

Márton Pétert, a mostani vezérigazgatót még 2013 január elsejével bízta meg az akkori miniszter, Németh Lászlóné , ahogyan az igazgatóság többi tagja is inkább hozzá köthető. Az elnök mandátuma idén nyáron jár le, egy másik tagnak pedig jövőre, így Seszták Miklós hamarosan biztosíthatja a megfelelő többséget a legnagyobb állami vállaltok feletti irányítást birtokló szervezet vezetésében. Az MNV-nek és rajta keresztül az államnak jelenleg 255 cégben van többségi, 160 vállalatban kisebbségi tulajdona.