Többet segítenénk a szegény országoknak

2015.01.12. 15:56

Magyarországon nőtt egy év alatt a legnagyobb mértékben, 14 százalékponttal 80 százalékra, azok aránya, akik szerint fontos a szegények segítése a szegényebb országokban – többek között ez derül ki az Európai Bizottság által ma nyilvánosságra hozott Eurobarometer felmérésből, amiről a Portfolio írt.

A megkérdezettek közel fele hajlandó lenne többet fizetni a szegényebb országokból származó árukért, és 75 százalékuk az önkéntességet véli a leghatékonyabb segítségnek.

Az EU 2013-ban 56,5 milliárd eurónyi állami fejlesztési segélyt folyósított, ami a világszerte folyósított fejlesztési segélyek több mint felét teszi ki. Ennek kapcsán az Eurobarometer friss felméréshez Magyarországon tavaly szeptemberben 1044 választ adó segítségével készült el az adatbázis.

A legérdekesebb dolgok, amik ebből kiderültek, ezek voltak:

  • A magyarországi válaszadók érzékenyebbek lettek a fejlődés sok tényezője tekintetében a 2013. évi legutóbbi felmérés óta. Bár az átlagoshoz képest egy kicsit kevésbé valószínűbb, hogy azt mondják fontos a szegények segítése a fejlődő országokban (80 százalék), ez azonban 2013-hoz képest 14 százalékpontos növekedést jelent.
  • Nagy növekedés volt azon magyarországi válaszadók arányában, akik azt gondolják, hogy a fejlesztési segélyt bizonyos mértékben növelni kellene (68 százalék, +17 százalékpont).
  • A magyarországi válaszadók azok között vannak, akik a legkevesebb valószínűséggel gondolják, hogy az egyének szerepet játszhatnak a szegénység kezelésében a fejlődő országokban (30 százalék), és körülbelül mindössze ötből egy (21 százalék) vesz részt személyesen az ezekben az országokban élő emberek segítésében.
  • Azon magyarországi válaszadók aránya, akik hajlandók lennének többet fizetni a fejlődő országokból származó élelmiszerekért vagy más termékekért szintén messze az EU átlag alatt van (28 százalék a 49  százalékhoz képest).
  • Az EU tendenciával összhangban a fiatalabb válaszadók (15-24 évesek) nagyobb valószínűséggel voltak pozitív véleménnyel a fejlesztési kérdésekről, mint az idősebb válaszadók (25 évesek vagy idősebbek).

További részletekről a Portfolio cikkében, ide kattintva olvashat.