Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Varga: Töröcskei jó munkát végzett

2015.01.12. 08:49

Elfogadta Töröcskei István lemondását az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatói posztjáról a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Kossuth rádió 180 perc, illetve az M1 Ma reggel című műsorában hétfő reggel közölte: Töröcskei István már csak az új vezető kinevezéséig látja el feladatát. Az új vezetőről hamarosan megszületik a döntés, „vannak nevek a fejemben” – mondta.

A miniszter szerint az ÁKK vezérigazgatója jó munkát végzett, az államadósság évről évre csökken, az adósságfinanszírozás biztosított. Szerinte Töröcskei István üzleti magánérdekeltségeire hivatkozva ajánlotta föl lemondását.

Az ÁKK vezérigazgatója azután jelezte lemondási szándékát, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. tevékenységi engedélyét. A banknak Töröcskei a többségi tulajdonosa, de nehezen érthető módon 2013-ban az állam is beletett 3 milliárd forintot a mi pénzünkből. Pedig a bank már az állami tulajdonszerzés előtt is elég furcsán működött. Később az MNB kedvezményes hiteleiből pumpálta fel magát 50 milliárd forint feletti mérlegfőösszegre.

A most végelszámolás alá került bank négy legpénzesebb ügyfelével egyébként elég gáláns a kormány, a kötelező 100 ezer eurós szint felett is kártalanítja őket.