Strasbourg: Fizessen kártérítést az állam a volt trafikosnak

2015.01.13. 11:12
Nem jogerős, első fokú ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, az állam megsértette a tulajdonhoz való jogot akkor, amikor a trafikkoncessziókat kiosztotta. A felperes közel ötmillió forintot kaphat az államtól.

Kártérítést fizethet a magyar állam egy volt trafikosnak, amiért elvették tőle a trafikját. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága nem jogerős ítélete szerint Vékony László csaknem 5 millió forint kártérítésre jogosult, amiért a trafikok újraosztásakor nem kapott koncessziót.

Vékonyék a kilencvenes évek közepe óta árultak cigarettát, a pert pedig azután indították, hogy 2013-ban az üzleti terv hiányosságaira hivatkozva visszautasították a pályázatukat. Az első fokú, nem jogerős ítéletben a bíróság most kimondta, hogy a magyar állam megsértette a férfi tulajdonhoz való jogát, ezért 15 ezer euró, vagyis nagyjából 4,7 millió forint kártérítést kell fizetnie. Az állam állhatja a perköltséget is.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az ítéletet után azt mondta, a trafikrendszer átalakításával kapcsolatban hozott strasbourgi bírósági döntést a magyar kormány, ahogy eddig is, kötelezőnek ismeri el magára nézve, a szükséges kártérítéseket ki fogják fizetni.

Pórul járt egykori trafikosok közül már most is sokan pereskednek az állammal, nemrég fogadták be például tizennégy károsult panaszait. Bár korábban azt írtuk, az ügy lavinát indíthat, valószínűleg nem jár majd sikerrel, aki csak most kezd el pereskedni. A jogsértés után ugyanis hat hónapon belül lehet bírósághoz fordulni, így aki csak most kapna kedvet a dologhoz, legfeljebb akkor jár sikerrel, ha a bíróság a fennálló helyzetet folyamatos jogsértésnek tekinti.

A piacról kiszorított, és már pereskedő trafikosoknak viszont reményt adhat, hogy korábban már voltak hasonló ügyek a bíróság előtt, ahol a károsult nyerni tudott az állam ellen. Nyert például egy svéd étterem-tulajdonos, aki azért fordult az emberi jogi bírósághoz, mert az alkohol forgalmazása állami monopóliummá vált, és jogszabályi úton visszavonták az italmérési engedélyeket.