Februártól rúgják ki a kisker dolgozókat

2015.01.13. 08:37

Februárban jöhet a leépítési hullám, amiben a kiskereskedelem megszabadul attól a nagyjából 15-20 ezer dolgozótól, akiket a vasárnapi zárva tartás miatt kényszerülnek elbocsátani a munkaadóik – írja a Világgazdaság.

A lapnak nyilatkozó Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára megemlítette, hogy a törvény alapján a kormány az adott település sajátosságaira tekintettel szabályozza az üzletek nyitva tartását.

Vámos ugyanakkor attól tart, hogy ebből kivételezés lesz, ami viszont ütközhet az uniós versenyjog diszkriminációellenes részeivel. Vámos szerint egyébként az új kiskereskedelmi törvények között már így is van diszkriminatív, hiszenaz új élelmiszerlánc-felügyeleti díj 50 milliárd forintonként emelkedik egy százalékkal, így az főként a külföldi láncokat, például az Auchant, a Lidlt, vagy a Spart sújtja.

Vámos szerint az Nemzetgazdasági Minisztérium félreértelmezi a törvényt, mivel azok csak az üzletek nyitva tartására vonatkoznak, így téves az az értelmezés, amely szerint webáruházak sem szállíthatnak ki vasárnap.

Heiszler Gabriella, a Spar Magyarország cégvezetője a lapnak elmondta, az eddigi 325 millió helyett jövőre 9 milliárd forintnyiélelmiszerlánc-felügyeleti díjat kell fizetniük,ezért az eredetileg tervezett 59 millió euró helyett csak 25 millió euró marad beruházásokra. 2015-ben emiatt elmaradnyolc új üzlet megnyitása és nagyjából 30 üzlet felújítása.