Folytatódik a Kulcsár-ügy

2015.01.13. 07:50

A Kulcsár-ügy

A brókerbotrány 2003-ban pattant ki. A bűnüldöző hatóságok szerint az elsőrendű vádlott 1998-2003 között a K and H Bank brókercégének dolgozójaként, rendkívül magas hozamokat ígérve, offshore cégeken keresztül, jogosulatlanul forgatta ügyfelek - magánszemélyek és egyes állami vállalatok - pénzét, összességében sokmilliárdos kárt okozva.

Iratismertetéssel folytatódik a Fővárosi Törvényszéken ma a Kulcsár Attila és társai ellen sikkasztás miatt több mint egy évtizede indult eljárás megismételt elsőfokú büntetőpere, amely többek között szakértő halála, bírósági ülnökök életkor miatti távozása és vádiratok egyesítése miatt húzódik. Elsőfokú ítélet hozzávetőleg fél év múlva várható – írja az MTI.

A megismételt elsőfokú eljárás 2010 decemberében kezdődött a Fővárosi Bíróságon, az eredetileg 24 vádlott közül 18 ügyében. A korábbiaktól eltérően Kulcsár Attila már tett érdemi észrevételeket a bizonyítási eljárásban.

A megismételt elsőfokú eljárásban négy év alatt mintegy 100 tárgyalási napon 150 tanút, továbbá tucatnyi szakértőt hallgattak meg. Már a korábbi elsőfokú eljárás bírája arról beszélt 2008-ban, döntése szóbeli indoklásakor, hogy összesen mintegy 150 ezer oldalnyi iratból dolgozott, 92 tárgyalási napot tartott és mintegy 200 tanút hallgatott meg. Tavasszal folytatódhat a bizonyítás, fél év múlva elsőfokú ítélet várható, ám ha lesznek fellebbezések, másodfokon folytatódhat tovább a 2003-ban kipattant brókerbotrány büntetőpere.

A napokban az MTI érdeklődésére a Fővárosi Törvényszék közölte: az eljárás során meghalt egy vádlott, egy másik esetében pedig egészségi állapota miatt kellett felfüggeszteni az eljárást. Elhunyt továbbá egy szakértő, kollégája belépése pedig szükségszerűen lassította az eljárást, továbbá két ülnök is betöltötte a 70. életévét, így távoznia kellett az öttagú bírói tanácsból.

A nemrégiben történt tanácsváltozás miatt januárban több tárgyalás is iratismertetetéssel telik majd. Az ügyben az alapvádirat mellett hűtlen kezelés és pénzmosás miatt két újabb vádiratot nyújtottak be.

Kulcsár Attila 2003-tól hol előzetes letartóztatásban, hol házi őrizetben volt, majd lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt állt egészen 2011-ig, így esetében az adható kedvezmények figyelembevételével mintegy 4-5 év szabadságvesztés már letöltöttnek tekinthető, azaz, ha ennél többet kap, csak akkor kell börtönbe vonulnia.