Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Nagyobb összeomlás jönne, mint 2008-ban

2015.01.13. 12:30

Elképesztően nagy gazdasági katasztrófát okozhat Európában, ha az új görög kormány úgy dönt, hogy kilépteti az országot az eurózónából, jósolják amerikai közgazdász professzorok, írta a Napi.hu.

Szerintük ha a január 25-ei parlamenti választások után felálló új görög kormány úgy döntene, hogy kilépteti Görögországot az eurózónából, az súlyosabb összeomláshoz vezetne, mint amilyet a világ a Lehman Brothers 2008 szeptemberi csődje után átélt.

A görögök kilépése (Grexit) után a befektetők és a betétesek megrohannák a helyi bankokat a pénzükért, és hasonló folyamat játszódna le a tőzsdén is. Válaszul a kormány kénytelen lenne keményen korlátozni a tőkemozgásokat, fejtegette az American Economic Associaton szakmai szövetség éves fórumán Barry Eichengreen, a Berkeley gazdaságtörténésze.

A görög kilépést követő összeomlás ráadásul tovaterjedne az eurózóna számos más országára is, ugyanis a befektetők arra kezdenének spekulálni, hogy melyik ország lesz a következő eldőlő dominó. Eichengreen ezzel az európai közgazdászok és politikusok jó részének véleményével éppen ellenkező forgatókönyvet vázol fel.

Német források például azzal számolnak, hogy a görögök kilépése nem okozna olyan átfogó válságot az eurózónában, mint amilyenhez három évvel ezelőtt vezetett. Úgy vélik, hogy a görög gazdaság is jobb állapotban van most, mint akkor, a portugál és ír krízist pedig sikerült legyűrni.

Az amerikai közgazdász viszont úgy fogalmaz, hogy ha egy mondatban kellene összegeznie véleményét, akkor azt mondaná, hogy vegyük a Lehman csődje utáni katasztrofális helyzetet, majd emeljük ezt négyzetre. Ezt hozná a kilépés. Szerinte az európai politikusok nem lesznek olyan "merészek", hogy ezt megkockáztatnák. Ehelyett nyelnek egy nagyot, és kicsengetik az árát annak, hogy bent tartsák a görögöket az övezetben. Drága lesz, de olcsóbb, mintha az alternatívát, az utánam az özönvizet választanák.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!