Árpád
-2 °C
3 °C

Most a lengyelek szívnak nagyon a frank miatt

2015.01.16. 12:18 Módosítva: 2015-01-16 12:24:20

Csütörtökön a forinttal együtt a régiós devizák is megroggyantak a svájci frankkal szemben. A nyomást a dollár és az euró bírta a legjobban 15 százalék körüli gyengüléssel.

A mi régiónkban a lengyel złoty (az ábrán narancssárgával jelölve) esett a legnagyobbat, csütörtök estére 24 százalékot gyengült a frankkal szemben. Ezt követtük mi is a lehető legszorosabban, a cseh korona csak kicsivel maradt le a versenyben. (Az ábrán a Buda Cash adatait használjuk.)

A dolog jelentősége az, hogy a régió országaiban továbbra is jelentős a lakosság svájcifrank-kitettsége. A drágulás értelemszerűen a devizahiteleseknek fáj, de persze rajtuk keresztül végül az egész gazdaság megsínyli.

Az elszállt árfolyamok mellett a banki késedelmes törlesztések száma megugrik, a pénzügyi szektor a veszteségek (a céltartalékolás), az esetleges tőkepótlások miatt visszafogja a hitelezését, ami a lakossági fogyasztás visszaesésével együtt már akár erősebben is lefékezheti az érintett országok gazdaságát. 

Az alkalmazkodás az új helyzethez akár évekig húzódhat, ezt a leckét tanultuk mi is 2008 után. Most a helyzet nálunk annyiban más, hogy a bankok lényegében kormányzati parancsra lezárták a lakosság lakásfedezetes devizahiteleit. A forintosítás tavaly őszi-téli megkezdése azt jelenti, hogy a háztartások idehaza szerencsésen megúszták a 20 százalék körüli törlesztőemelkedést.

A régió más országaiban viszont sajnos csak most kezdik tanulni a devizahiteles-leckét. A Le Figaro francia lap összeállítást közölt, amiben a lengyel és a horvát svájcifrank-hitelekkel foglalkozik bővebben.

Lengyelországban 700 ezer háztartásnak van svájcifrank-hitele, ez az ottani lakáshitelek 40 százaléka. Az átlagos hiteltartozás 70 ezer euró. A frankdrágulás miatt az átlagos havi törlesztő 50-70 euróval, 15-21 ezer forinttal ugorhat meg.

A lengyelek annyival vannak azért nálunk szerencsésebb helyzetben, hogy hiteleik árazása már a válság előtt is sokkal átláthatóbb volt. A hitelkamatokat például jellemzően valamilyen referenciaértékhez kötötték. Így a bankjaik nem tudják mondjuk az egyoldalú kamatemeléseikkel megfizettetni az esetleges veszteségeiket a jól fizető adósaikkal. 

De Horvátországban is hasonló okokból szívnak most a frankhitelesek. A Le Figaro külön kiemeli, hogy a magyarok és az osztrákok védettek. Idehaza leginkább az autóhitelesek szívhatják a fogukat

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?