Judit
2 °C
7 °C

Pár devizahiteles mégis nagyon megszívja

2015.01.16. 16:32 Módosítva: 2015-01-16 16:33:58

Rendesen szívhatja most a fogát az a maroknyi devizahiteles, akik nem svájcifrank-alapú forinthitelt, hanem ténylegesen svájci frankban folyósított devizahitelt kértek annak idején a bankjuktól. Ugyan rájuk is vonatkozik a rögzített árfolyamon történő forintosítás, amiről tavaly döntött a kormány, de ők állnak a sor végén az elszámolásnál. Valamikor augusztus-szeptember környékén kerül rájuk a sor, ezt rögzítik is az elszámolási szabályok.

  15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

  Addig viszont még vagy háromnegyed év telik el, nekik pedig ezalatt a piaci árfolyamon kell törleszteniük.

  Mondhatjuk ugyan, hogy ez nem is olyan sok idő, rémisztő azonban, hogy a svájci frank árfolyama igen nagy sebességgel ugrál ide-oda, keresi az új helyét az euróval szemben. Ez a mi devizahiteleseinknek praktikusan annyit jelent, hogy elképesztő sebességgel képes drágulni a frank a forinthoz képest, most éppen egy óra alatt (délután három és négy között) 315 forintról 326-ig emelkedett az ár. Hogy pontosan miért, arról itt írtunk sokat

  Egy érintett olvasónk, Márton Gábor azt mesélte, hogy ilyen árfolyamon az eddigi bő 200 ezres havi törlesztője (ami a felvételkor 90 ezer forint volt) mostani árfolyamon törlesztve 250 ezer forint fölött lenne. Ezt már nem bírná fizetni, így majd megpróbál alkudozni a bankjával.

  Az MNB kérdésünkre azt mondta, hogy a mostani árfolyammozgásokkal is elszámolnak majd ősszel, de az biztos, hogy előbb nem érkezik segítség senkinek. 

  Enyhítő körülmény lehet, hogy a banki kamatperiódus jellemzően nem egy hónapos, a bankok tehát nem azonnal, csak 3-6-12 hónapos csúszással változtathatnak a törlesztőrészleten (amit ráadásul legalább az etikai kódex bevezetése óta előre kell közöljenek az ügyfeleikkel). Így az irtózatos frankdrágulás hatásai az érintetteknél majd csak később, a második-harmadik negyedévben jelentkezhetnek. 

  Azt nem tudni, hogy hány érintett van, megkérdeztük a jegybankot, de ők külön statisztikát kifejezetten a svájci frank hitelesekről nem vezetnek. 

  Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

  Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

  Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

  Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

  Mekkora összeget tudsz erre szánni?

  Mekkora összeget tudsz erre szánni?