Gergely
4 °C
23 °C

Pár devizahiteles mégis nagyon megszívja

2015.01.16. 16:32 Módosítva: 2015.01.16. 16:33

Rendesen szívhatja most a fogát az a maroknyi devizahiteles, akik nem svájcifrank-alapú forinthitelt, hanem ténylegesen svájci frankban folyósított devizahitelt kértek annak idején a bankjuktól. Ugyan rájuk is vonatkozik a rögzített árfolyamon történő forintosítás, amiről tavaly döntött a kormány, de ők állnak a sor végén az elszámolásnál. Valamikor augusztus-szeptember környékén kerül rájuk a sor, ezt rögzítik is az elszámolási szabályok.

  15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

  Addig viszont még vagy háromnegyed év telik el, nekik pedig ezalatt a piaci árfolyamon kell törleszteniük.

  Mondhatjuk ugyan, hogy ez nem is olyan sok idő, rémisztő azonban, hogy a svájci frank árfolyama igen nagy sebességgel ugrál ide-oda, keresi az új helyét az euróval szemben. Ez a mi devizahiteleseinknek praktikusan annyit jelent, hogy elképesztő sebességgel képes drágulni a frank a forinthoz képest, most éppen egy óra alatt (délután három és négy között) 315 forintról 326-ig emelkedett az ár. Hogy pontosan miért, arról itt írtunk sokat

  Egy érintett olvasónk, Márton Gábor azt mesélte, hogy ilyen árfolyamon az eddigi bő 200 ezres havi törlesztője (ami a felvételkor 90 ezer forint volt) mostani árfolyamon törlesztve 250 ezer forint fölött lenne. Ezt már nem bírná fizetni, így majd megpróbál alkudozni a bankjával.

  Az MNB kérdésünkre azt mondta, hogy a mostani árfolyammozgásokkal is elszámolnak majd ősszel, de az biztos, hogy előbb nem érkezik segítség senkinek. 

  Enyhítő körülmény lehet, hogy a banki kamatperiódus jellemzően nem egy hónapos, a bankok tehát nem azonnal, csak 3-6-12 hónapos csúszással változtathatnak a törlesztőrészleten (amit ráadásul legalább az etikai kódex bevezetése óta előre kell közöljenek az ügyfeleikkel). Így az irtózatos frankdrágulás hatásai az érintetteknél majd csak később, a második-harmadik negyedévben jelentkezhetnek. 

  Azt nem tudni, hogy hány érintett van, megkérdeztük a jegybankot, de ők külön statisztikát kifejezetten a svájci frank hitelesekről nem vezetnek.