Tovább zuhan a forint

2015.01.16. 07:41 Módosítva: 2015.01.16. 07:49

Csütörtök estéről péntek reggelre tovább gyengült a forint, főleg a svájci frankkal szemben. A bankközi devizapiacon most egy frankért majdnem 320 forintot kell fizetni, csütörtök esete 310 körül volt az árfolyam. Az euró 323 fölé gyengült, itt tehát csak pár forintos az elmozdulás az estihez képest. A dollár 278 forintba kerül reggel háromnegyed nyolckor. 

    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    A svájci jegybank csütörtökön  eltörölte az 1,20-as árfolyamküszöböt az euróval szemben. Ez percek alatt forgatta fel a világ tőkepiacát: az euró/frank árfolyama az egyenlőséget jelentő egyes szint alá is bement egy rövid időre, a forint árfolyama pedig pillanatok alatt 380-ig gyengült (!) a frankkal szemben. Az euróval szemben 327-ig meneteltünk, csütörtökön késő délutánra azonban már kicsit csillapodtak a kedélyek.

    Elemzésünkben azt írtuk, hogy a frankkal szemben meg kell szoknunk a tartósan gyenge forintot , de újabb összeomlás szerű gyengülésre nem kell számítanunk.

    A mostani gyengülést megúszták a jelzálogfedezetű devizahitelesek, viszontnagyon ráfarag a sokkszerű és tartós gyengülésre a több százezer autóhiteles, akiknek átlagosan ötödével kell majd többet törleszteni. A devizában folyósított fogyasztási hitelek is drágulnak. Egyes fővárosi pénzváltók  450 forintot is elkértek egy frankért csütörtökön, mára minden bizonnyal valamelyest normalizálódik a helyzet.