Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Állami kaszinó: egymilliárd ment el bérleti díjra

2015.01.19. 07:48

Az Orbán-kormány filmügyi biztosának akkor is szépen hozott a szerencsejáték, amikor látszólag már nem, illetve még nem volt érdekelt a kaszinóüzletben. Négy év alatt egymilliárd forintot fizetett ki bérleti díjként az állami kaszinócég a Tropicana által használt ingatlan után az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó vállalkozásnak. A játékterem év végével bezárt, helyén Vajna nyit új kaszinót, írta a Népszabadság.

Andy Vajna 2010 végén az akkor még veszteséges Tropicanát működtető Belvárosi Kaszinó Kft. kisebbségi részesedését 245 millió forintért eladta a többségi tulajdonos állami Szerencsejáték Zrt.-nek. A kaszinó azonban továbbra is az érdekeltségébe tartozó Bar-Co. Kft.-é maradt, az állami cég ettől a vállalkozástól vette azt bérbe. Most az is kiderült, hogy mennyiért: a Szerencsejáték Zrt. internetes oldalán nemrég közzétette a Belvárosi Kaszinó Kft. szerződéseit.

Ennyi bérleti díjat fizettek ki Vajna érdekeltségének:  

  • 2011-ben nettó 194,8 milliót
  • 2012-ben 210,1 milliót
  • 2013-ban 280 milliót,
  • 2014-ben 300 millió forint

Tavaly év végével ennek az üzleti kapcsolatnak vége lett, bezárt ugyanis a Tropicana, hogy a helyét Andy Vajna egyik saját új kaszinója vegye át.

A Belvárosi Kaszinó most közzétett szerződései között feltűnik még egy ismert vállalkozás. A dokumentumok szerint a helyet a korábban Pintér Sándor belügyminiszter érdekeltségébe tartozó Civil Biztonsági Szolgálat biztosította. Az adatok alapján 2012–2013-ban ezért 25,24–25,24 millió forintot utalt az állami vállalat a társaságnak, míg 2014-ben a díj 48 millió forintra ugrott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?