Mikola aggódik, mert Amerika még nem terítette ki a lapjait

2015.01.19. 17:46

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökével tartott megbeszéléssel folytatódott hétfőn a Külgazdasági és Külügyminisztériumban az a konzultációsorozat, amelyet a tárca a tárgyalás alatt lévő transzatlanti szabadkereskedelmi egyezménnyel kapcsolatban kezdeményezett, írja az MTI.

Parlamenti vitanap lesz februárban

Mikola István, a minisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára az egyeztetés után elmondta: Magyarország nyitott a tárgyalásokon, de úgy véli, hogy két dologra - a transzparenciára, valamint a magyar értékek, így például a GMO-mentesség megőrzésére - kiemelten figyelni kell.

Mikola István emlékeztetett arra, hogy körülbelül egy éve kezdődtek az EU és a USA között a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezményről szóló tárgyalások, amelyeket "komoly politikai, civil, társadalmi érzékenység övez". Az államtitkár szerint az Egyesült Államok még közel sem "terítette ki annyira a lapjait", mint az EU, például az áfa-sorok liberalizációjával kapcsolatos álláspontjáról keveset tudni; ez szorosan kötődik a piacnyitáshoz.

Mint mondta, fontos, hogy az Egyesült Államok tudomásul vegye azokat a területeket, amelyek Európának és Magyarországnak is fontosak. Példaként említette a magyar mezőgazdaság GMO-mentességének megőrzését, vagy a közúti járművek, gyógyszerek, vegyszerek, digitális rendszerek fontosságát.

Februárban Budapesten parlamenti vitanap lesz a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezményről, ezért fontos, hogy az érdekképviseletek, gazdasági társaságok, civilekkel konzultáljanak. Terveik szerint a konzultációsorozat után, de még a parlamenti vitanap előtt összegzik az egyeztetések eredményeit, és ez lesz a magyar álláspont, amit képviselni fognak a tárgyalásokon.

Parragh az EU felkészültségéért aggódik

Parragh László, az MKIK elnöke hangsúlyozta: Magyarországnak, mint az EU tagjának érdeke egy szabadkereskedelmi megállapodás létrejötte, mert ez versenyt generál, ami pedig a fogyasztóknak segít és erősíti a gazdaságot, ugyanakkor az egyezmény jelentős hatással lesz a magyar gazdasági szereplőkre, amire fel kell készülni.

Parragh szerint a gazdasági szereplők nagy része nem is tud arról, hogy ezt a megállapodást előkészítik. "Vannak félelmeink, hogy a magyar gazdaság bizonyos szereplői miként fognak tudni erre reagálni, illetve hogy az EU fel van-e készülve arra, hogy jól jöjjön ki egy ilyen megállapodásból" - tette hozzá.

Az MKIK elnöke szerint a nagy cégek, főleg a német beszállító cégek könnyebben igazodnak majd az új helyzethez, de fontos, hogy a kis- és középvállalati szektor hogyan kezeli majd azt. Parragh László elmondta: az EU magországai több előnyt tudnak kovácsolni az egyezményből, mint a periférián lévő országok. Az elnök is fontosnak nevezte a magyar GMO-mentesség megőrzését, valamint a szabadalmi jog kezelését is.