Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kaposvári polgármester meglepő húzással kerülné el az útdíjat

2015.01.20. 13:53
Szita Károly kaposvári polgármester azt kérte hétfőn Fónagy János államtitkártól, hogy a kormány minősítse vissza főúttá a kaposvári elkerülő utat. A polgármester ezzel az alternatív módszerrel kerülné el az útdíjat a 61-es úton.

Továbbra is folyamatosan lobbiznak a fideszes polgármesterek azért, hogy elkerüljék az útdíjat a városukat érintő szakaszoknál. Az Index értesülései szerint Szita Károly, Kaposvár polgármestere hétfőn találkozott személyesen Fónagy Jánossal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárával, és nem mindennapi változtatásért lobbizott:

a polgármester azt szeretné, ha visszaminősítenék a várost elkerülő autóutat.

Szita korábban azt mondta az Indexnek, hogy azért szeretné az útszakasz ingyenességét, mert „még nincs kész az M67-es gyorsforgalmi út és az M9-es autópálya, és így a 61-es főút ezen szakaszán nem indokolt az autóút minősítés sem”.

Szita a mostani tárgyaláson azt javasolta az államtitkárnak, hogy a januártól fizetőssé vált 61-es út legyen inkább kiemelt főút vagy főútvonal emelt sebességű szakasszal. Így Kaposvár két legyet ütne egy csapásra: ugyanúgy 110 km/h maradna a sebességmaximum, viszont nem kellene Somogy megyei matricát venni az útra. Az útdíjrendelet ugyanis csak az autóutakra vonatkozik, a főutakra nem.

Szita Károly a Facebookra ki is írta kedden, hogy találkozott az államtitkárral.

A tárgyalásról optimistán jöttem ki, azzal együtt is, hogy ha az útdíjrendszerről szóló rendelet nem is változik, az autóút minősítés visszavonásával mégis a díjmentes szakaszok közé kerülhet a kaposvári elkerülő út.

Mint arról beszámoltunk, a kormány jelentősen változtathat majd a januárban bevezetett útdíjrendeletén februárban. Nem lesz fizetős például a ferihegyi reptérre vezető út, a megyei matricák bizonyos esetekben a megyén kívül is érvényesek lehetnek, a BKV-buszok megúszhatják a díjfizetést. 

Ugyanakkor rossz hír sok (főleg fideszes) polgármesternek, hogy a gyorsforgalmi autóutak, amelyeknek van alternatívájuk, várhatóan fizetősek maradnak. Így tehát valószínűleg a Vas megyei M86-os, illetve a Somogy megyei 61-es is fizetős marad. Kivéve persze, ha a kormány elfogadja Szita Károly kérését, és tényleg átminősíti a kaposvári utat. Akkor oda mégsem kell a megyei matrica.