Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Energiaklub: Paks2 nélkül is ellennénk

2015.01.21. 01:15

A magyar energiarendszer 2030-ig biztosan működik a paksi bővítés nélkül is, állítja számításai alapján az Energiaklub. Azt ugyanakkor nem állítják, hogy a régi paksi blokkokat teljes egészében kiválthatják majd a megújuló energiák.

Magyarország jelenleg nincs döntéskényszerben, így volna idő normális gazdasági és társadalmi vitára a következő években - ami elmaradt a kormány egy évvel ezelőtti döntése előtt, amikor a paksi bővítés mellett döntött a nyilvánosság teljes kizárásával.

Számításuk szerint az összes áramigény a 2012-es 40,2 terrawattóráról 47,1 TWh-ra emelkedik, szemben a hivatalos számításokban szeplő 50,6 TWh-s számításokkal. Az Energiaklub szerint a paksi 4400 megawatt kapacitást részben kiválthatná 2800 megawattnyi szél és 1400 megawattnyi naperőmű - ezeket kiegyenlíthetné a 2900 megawatt teljesítményű kapcsolt erőművi termelés. Az Energiaklub is számol mintegy 2000-2000 megawattnyi szén és atomkapacitással 2030-ban, hisz a négy öreg paksi blokk akkor még működik.

Mennyibe kerülne a megújulóbb vilamosenergia-rendszer? Egyelőre ezt még nem számolták ki, most csak azt bizonyították, hogy technikailag megvalósítható lenne.