Kivonul a Baumax Magyarországról

DEGER20110729140
2015.01.21. 15:51

A Baumax kivonul Magyarországról, jelentette be a barkácslánc szerdán. A vezetés a nehéz gazdasági körülményekkel indokolja a lépést, bútorboltok jöhetnek a barkácsáruházak helyére. A cég közleménye szerint a vállalat inkább az osztrák, cseh és szlovák piacra koncentrál majd.

"Mindig is azt vallottuk, hogy maradni akarunk Magyarországon. A nehéz gazdasági körülmények miatt azonban minden erőnket a másik három országra kell összpontosítanunk és Magyarországtól el kell búcsúznunk" - mondta Michael Hürter, a Baumax igazgatótanácsának elnöke a cég MTI-hez eljuttatott közleményében. A 14 áruházat áprilisig bezárják. A telephelyek ingatlanjait a XXXLutz Bútorlánc veszi át és hasznosítja a továbbiakban.

A magyar piacon egy ideje bajban vannak a barkácsláncok, évek óta beszélnek arról, hogy a hazai piac legfeljebb két nagyobb céget képes eltartani. A nyilvánosan elérhető adatokból kiderül, hogy míg 2008-ban az akkor ötszereplős barkácspiac együttesen 3 milliárd forintnyi adózott eredményt termelt, ez 2011-re hatalmas veszteségbe fordult, a Baumax is évek óta veszteséges.

 

A Baumax 1991 óta volt jelen nálunk, 2013-ban 22,8 milliárdos forgalmuk volt, a céginfó adatai szerint 798 embert foglalkoztatnak.  A barkácsláncok helyzetét egyébként a vasárnapi zárva tartás is nehezíti, a KDNP-s ötlet egyik legnagyobb vesztese szakértők szerint a barkács és a lakberendezési szektor lesz.