Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

MNB: 10 milliárd feletti kárt okozott a frankerősödés

2015.01.21. 13:27

Súlyos veszteségeket okozott a pénzügyi világnak a svájci frank váratlan felértékelődése a múlt héten. Ez a hullám a magyar piacot is elérte, írtuk cikkünkbenAz MNB szerdán közölte, az eddig beérkezett adatok alapján rövid távon nincs szükség jegybanki intézkedésre a hazai befektetési piacon a svájci frank múlt heti hirtelen árfolyamváltozása miatt, közölték szerdán.

A Magyar Nemzeti Bank a svájci jegybank döntése után már a múlt héten adatokat kért be a hazai felügyelt befektetési vállalkozásoktól és befektetési alapkezelőktől arról, hogy az árfolyamváltozás hogyan hatott a devizakereskedelemmel foglalkozó ügyfeleikre és a befektetési alapokra. Bár az adatfeldolgozás folyamatban van, szerintük már megállapítható, hogy a hazai befektetési vállalkozások döntő részének ügyfélköre csak mérsékelten vagy egyáltalán nem érintett.

Az ügyleteken elszenvedett ügyfélveszteségek mértéke az eddig beérkezett adatok alapján az MNB által felügyelt befektetési vállalkozásoknál meghaladta a 10 milliárd forintot, ennek döntő hányadát néhány száz befektető szenvedte el. A piaci változásnak jobban kitett befektetési vállalkozásokkal az MNB folyamatos kapcsolatot tart, de a jegybank szerint rövid távon nem kell intézkedni.

  • A befektetési alapkezelők piacán az alapok alig 2 százalékát befolyásolták jelentősebben a piaci zavarok. 2015. január 15-án összesen 10 darab befektetési alap szenvedett el 5 százalékot meghaladó mértékű nettó eszközérték csökkenést 24 milliárd forint értékben, melyek mindegyike abszolút hozamú alap kategóriába tartozik.
  • A legnagyobb nettó eszközérték csökkenés mértéke 18,83 százalék volt.

A jegybank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjához egyelőre kis számban érkeztek fogyasztói megkeresések, az ügyfelek egy része azt kifogásolja, hogy a korábban adott stop-loss – vagyis egy előre megadott szinten az ügyletet záró, és így a további tőkevesztést megakadályozó – megbízásaikat szolgáltatójuk nem teljesítette, és nagyobb veszteséggel zárta pozíciójukat. Az MNB minden fogyasztói hatósági megkeresést megvizsgál, ha szükséges, fogyasztóvédelmi vizsgálatot indít.