Putyin 18 milliárd eurót tol az orosz gazdaságba

2015.01.21. 19:17

Az orosz kormány 18 milliárd euró értékű tervet dolgozott ki a gazdaság megtámogatására, hogy segítsen átvészelni a recessziót a vállalkozásoknak és a lakosság legelesettebb rétegeinek.

Igor Suvalov miniszterelnök-helyettes a kormány szerdán tartott ülésén, amelyen Vlagyimir Putyin államfő elnökölt, hangsúlyozta, hogy jelentős forrásokra van szükség a program végrehajtásához. Egyes intézkedéseket már életbe léptettek, de a tervet még finomítani kell, ki kell egészíteni.

A fő csapásvonalakat vázolva Suvalov elmondta, hogy az agrárszektort 50 milliárd rubellel (650 millió euró), az ipart 20 milliárd rubellel (260 millió euró), az egészségügyet pedig 16 milliárd rubellel (200 millió euró) támogatják meg.

100 intézkedés a válságkezelésre

Az ukrán válság miatt elrendelt nyugati szankciók és az olajárak zuhanása azt eredményezte, hogy az orosz gazdaság a növekedés helyett erőteljes visszaesést szenved el idén. Az orosz kormányzat elismerte, hogy ha az olajárak a jelenlegi alacsony szinten maradnak, a bruttó hazai termék (GDP) 5 százalékkal zsugorodhat, az éves infláció pedig 17 százalékra emelkedhet tavasszal.

Orosz sajtóértesülések szerint a kormány válságellenes terve mintegy száz intézkedésből áll, a cél a hazai termelés támogatása, az export ösztönzése, a kis- és középvállalkozások, a mezőgazdaság és az ipar átalakításának segítése.

Suvalov közölte, hogy a programot részben közvetlenül a költségvetésből, részben a nemzeti jóléti alapból finanszírozzák, másrészt állami hitelgaranciákat nyújtanak segítség gyanánt.