Akkor lesz nyitva a pláza, ha van mozija

2015.01.22. 08:01 Módosítva: 2015.01.22. 08:40

Kellemetlen helyzetbe kerülnek a nagy bevásárlóközpontok a kötelező vasárnapi zárva tartást elrendelő törvény miatt, hiszen azért a pár kis boltért, ami nyitva lehet, nem biztos, hogy vasárnaponként érdemes lesz beüzemelni az egész nagy épületet.

Az lehet a döntő, hogy van-e mozi a plázában, mert arra nem vonatkozik a kötelező bezárás – írja a Hvg.hu iparági szereplőkre hivatkozva. A szereplők még tárgyalnak egymással; február elejére körvonalazódhat, hogy melyik bevásárlóközpontok lesznek zárva vasárnap.

Azért képzelhető el a törvényben előírtnál több bezárás, mert a plázák a vasárnapi üzemeltetés költségeit lényegesen kevesebb boltra fogják átterhelni.

Főleg Kelet-Magyarországon várható, hogy több pláza teljesen lehúzza a rolót vasárnaponként; a Westend ugyanakkor már bejelentette, hogy nyitva lesznek.

Mintha éjszakai vetítésre mennénk

Ha a moziért be is megyünk egy plázába, vasárnap nem nyithatnak ki a ruhaüzletek, az ajándéktárgyakat vagy ékszereket kínáló boltok, cipőáruházak, játékboltok, műszaki üzletek, hiper- vagy szupermarketek, tehát a mozin kívül szinte semmilyen egység, ami jellemzően egy bevásárlóközpont előnyét jelenti. A pékségek és virágárusok délig lehetnek nyitva, a plázás kávézók és gyorséttermek viszont egész nap.

Pattogatott kukoricát akkor vehetünk a film mellé, ha 200 négyzetméternél kisebb helyen árulják, és a tulajdonos üzemelteti.

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége szerint az is számít, hogy hol vannak a bevásárlóközpontok. Nem mindegy például, hogy kocsival kell-e odamenni, vagy lakótelep mellett van, netán egy forgalmas közlekedési csomópontnál, ahol vasárnap is mozognak az emberek. Attól is függhet, hogy hol mi marad nyitva, hogy milyen az adott bevásárlóközpont felépítése. Ahol például meg tudják oldani a mozi leválasztását, ott egyszerűbb a helyzet, és költséget is lehet spórolni. De a legtöbb helyen a mozi a legfelső emeleten van, ehhez üzemeltetni kell a lifteket, felvonókat, és kell mindenhol világítás is.

A törvény azokat is érinti, akik autóból árulnak dinnyét, gyümölcsöt vagy bármit – ezt a tevékenységet ugyanis ezentúl csak családtag végezheti. Ha egy vízvezeték-szerelőnek valami pluszeszközre vagy -anyagra lenne szüksége vasárnap, akkor nem tudja majd gyorsan beszerezni, mert a barkácsáruházaknak is zárva kell lenniük vasárnap.