Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A magyar fuvarozóknak is német minimálbért kell fizetniük

2015.01.24. 16:06

Az Európai Bizottság párbeszédet kezdett a német kormánnyal arról a törvényről, ami az ország területén tevékenységet végző más tagállambeli közúti teherfuvarozó cégeket is a helyi minimálbér megfizetésére kötelezi, írja a bruxinfo.hu. A Bizottság Lengyelország, Csehország és Magyarország, illetve több fuvarozó cég panaszai alapján vizsgálná a Németországban nemrég bevezetett minimálbér ellentmondásos alkalmazásának ügyét.

Németország bevezette a minimálbért, ami a közép-európai közúti fuvarozóknál nagy felháborodást váltott ki, mivel a németek azt a külföldi, Németoországon csak áthaladó fuvarozóra alkalmazni szeretné. Így egy fuvarozó órabére akár a duplájára is ugorhat abban a pillanatban, hogy Németország területére lép. Ezt pedig sok közép-európai cég nem tudja, vagy nem akarja kifizetni.

A közép-európai közúti fuvarozók és kormányaik úgy vélik, hogy a német szabályozás ellentétes az uniós alapszabadságokkal és jogszabályokkal. A minimálbér elvileg más közelekedési módokra és eszközökre, így a vasúti szállításra és a légiközlekedésre, a pilótákra és a légi utaskísérőkre is érvényes, noha utóbbiak jellemzően jobban keresnek a német minimálbérnél, írja a lap.