Móric
9 °C
15 °C

Tüntettek Romániában, olyat akarnak, amilyet a magyarok csináltak

2015.01.25. 13:31

Tüntetésen követelte a romániai frankhitelesek szövetsége a hitelek lejre váltását vasárnap Bukarestben. A parlament épülete előtt összegyűlt több száz demonstráló a román kormány és jegybank közbelépését sürgette. A megmozdulás kezdeményezői előzőleg interneten tettek közzé petíciót, amelyet öt nap alatt 21 ezren írtak alá – írja az MTI.

A frankhitelesek olyan jogszabályt követelnek, amely lehetővé tenné, hogy a devizahitelesek az eredeti árfolyamnál legfeljebb 20 százalékkal magasabb árfolyamon lejre váltsák hitelüket, a kamatfeltételek és a teljeshiteldíj-mutató (THM) megváltoztatása nélkül. A tüntetők "A jegybank úgy szabályoz, ahogy a bankok diktálnak", "Az uzsorát a jegybank és az állam törvényei védik", "Eredeti árfolyamon akarunk törleszteni" feliratú táblákat emeltek a magasba, a szónokok azt hangoztatták, hogy a bankok és a jegybank is felelős a frankhitelesek nehéz helyzetéért.

A tüntetők azt állították: a szerződéskötéskor nem tájékoztatták őket az árfolyamkockázat valódi mértékéről, becsapták őket, ezért azt követelik, hogy ne hagyják magukra őket a válság terheivel. Több szónok kijelentette: nem fizetik tovább a törlesztőrészleteket a bankoknak, amíg a hatóságok nem lépnek közbe védelmükben.

A közösségi portálokon szervezett tüntetés résztvevői azt kérték a más valutákban eladósodott devizahitelesektől, csatlakozzanak mozgalmukhoz, mert ha nem váltják lejre hitelüket, könnyen hasonló helyzetbe kerülhetnek.

A bukaresti kormány múlt héten jelezte: a bajba jutott frankhitelesek számára is elérhetővé akarja tenni azt a programot, amely adókedvezménnyel bátorítja, hogy a hitelesek a futamidő meghosszabbításáról egyezzenek meg a bankokkal.

Romániában hat bank 75 ezer lakossági ügyfelét érinti a svájci frank váratlan erősödése. Az OTP Bank Romania a törlesztőrészletek kamatának 1,5 százalékkal való ideiglenes csökkentését ajánlotta fel frankhiteleseinek, a Volksbank romániai frankhitelesei pedig három hónapig tavalyi árfolyamon fizethetik törlesztőrészleteiket, a Raiffeisen romániai bankja pedig a júniusban esedékes félszázalékos kamatcsökkentés előrehozásával próbált könnyíteni frankhitelesei helyzetén.