Kevésbé fogyunk, mint öt éve

2015.01.26. 09:45

Csökkent Magyarország természetes fogyása tavalyhoz képest a KSH adatai szerint. Bár csak novemberig nézték meg az adatokat, megbecsülték év végéig is, és ha jól számoltak, akkor év végére csak nagyjából 30 ezerrel lettünk kevesebben.

Ezer lakosra vetítve szokták ezt számolni, ami így 3,4 százalékos fogyás lehet, ilyen kevéssé utoljára 2009-ben fogyott a belföldi magyar. Ha összejön a becsült 36 ezer házasságkötés is, akkor nagyjából tényleg ott tarthatunk, mint 2009-ben. Bár a 2008-as, ezer lakosra vetített  3,1 százalékos fogyás és a több mint 40 ezer házasságkötés még így is elég jelentős távolságban van.

A csökkenés csökkenését tavalyhoz képest leginkább két dolognak köszönhetjük, áprilisban valamiért kiugróan sok gyerek született, 9,5 százalékkal több, mint tavaly. Illetve júniusban valami történt, mert sokkal kevesebben haltak meg, pontosan 6,4 százalékkal. Pedig az év több hónapjában jellemzően jóval többen haltak meg tavalyhoz képest. Ha az időjárásban keresnénk az okát, ott a laikus szemlélő csak annyit láthat, hogy alig esett eső júniusban. Inkább tavalyelőtt volt rettenetesen meleg, Újpesten rekordot is mértek.

A házasságkötéseknél is volt egy furcsa érték, októberben tavaly valamiért hirtelen senki, azaz 8,1 százalékkal kevesebben akartak házasodni, de az év többi hónapjában inkább többen.