Valér
-1 °C
0 °C

Hódmezővásárhelyre vezet az áfabotrány

2015.01.27. 12:35 Módosítva: 2015-01-27 16:31:02

Tizenkét embert tartóztattak le az elektronikai áfacsalások miatt hétfőn. A delmagyar.hu szerint az ügy miatt a hódmezővásárhelyi Bravotech Kft. tulajdonosai is előzetesben vannak. Az elektronikai termékeket forgalmazó céget az újságírók fel is hívták, annyit mondtak nekik, hogy adóhatósági ellenőrzés miatt a héten nem szállítanak semmit. 

A NAV hétfőn közölte, hogy elektronikai cikkel áfát csaló csoportot kapcsolatok le a hivatal nyomozói. Ez egy jelentősebb csapat lehetett, 81 milliárd forint körüli bevételt már megállapított a NAV, azaz nagyjából 22 milliárdot biztosan zsebre tettek. Egyelőre hárommilliárd forint térülhet meg talán; a NAV közleménye szerint ugyanis lefoglaltak 1,8 milliárdnyi maradék árut, egymilliárd értékben pedig ingatlanokat, autókat, készpénzt, ékszereket és hasonlókat a gyanúsítottaktól. Összesen négy-ötszáz nyomozó, adóellenőr és vámos csapott le száz helyszínen. 

Korábban az Emátrix.hu-ról és a Bemutatóterem.hu-ról lehetett hallani, hogy igen komolyan vizsgálódnak náluk, ahogy az Expertnet.hu-ról is érkeztek ilyesmi hírek. Ugyanakkor mindhárom oldal azóta is üzemel. 

Szemben a Bravotech Kft. érdekeltségeivel. A cég idén 20 éves, a nyilvántartás szerint eddig nem akadt dolga az adóhatósággal. A Vöröskő Kft.-től függetlenül, de velük párhuzamosan (egy külföldről vett franchise-ban) évekig üzemeltették a Euronics üzletláncot, aztán a jogosultságot 2014-ben eladták a Vöröskőnek.

A Bravotech Kft. 61 főt foglalkoztat, a letartóztatott tulajdonosok birtokában lévő, az Expert Műszaki Áruházláncot üzemeltető Elektro-Quality Kft.-nél 217-en dolgoznak.

A NAV közleménye szerint a bűnszervezet a Magyarországon beszerzett termékeket papíron utaztatta Szlovákiába. A szervezethez tartozó szlovák cég továbbadta az árut a szintén a körhöz tartozó magyar vállalkozásoknak. Így a közösségi értékesítés alapján egyrészt visszaigényelték az áfát, másrészt a papíron történt uniós beszerzés után már nem fizettek adót a láncolatban szereplő cégek. Mindeközben az áru valójában Magyarországon maradt, és főként internetes áruházakon keresztül forgalmazták.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!