Kijelölték a Török Áramlat vezeték útvonalát

2015.01.27. 18:29

Kijelölték a Török Áramlat nevű gázvezeték Fekete-tenger alatt húzódó útvonalát, közölte a Gazprom, miután Alekszej Miller, az orosz állami energetikai cég vezérigazgatója kedden Ankarában tárgyalt.

A Törökországba tartó gázvezeték 660 kilométer hosszan a leállított Déli Áramlat vezeték nyomvonalán halad, majd 250 kilométer hosszúságban új nyomvonalon, Törökország európai részébe vezet. A Fekete-tenger alatt négy vezetékágat építenek, ezeken egyenként évente 15,75 milliárd köbméter földgázt tudnak majd átengedni. A Gazprom összesen évi 63 milliárd köbméter földgázt juttathat el így Törökországba, az első szállítást 2016 végére tervezi.

A Gazprom az új török tengerparti szakasz tervezési és felmérési munkálataira megbízást ad, és már szerdán elküldik az erre vonatkozó jegyzéket. A Fekete-tenger alatti szakaszt a Gazprom ugyanakkor maga valósítja meg. Török területen a gázszállító kapacitásokat közösen hozzák létre. Ankara a Botas állami tulajdonú török kőolaj- és földgázvállalatot jelölte ki a beruházás megvalósítására, az abban való részvétel arányát később határozzák meg.

Alekszej Miller azt mondta, idén, a második negyedévben szeretnék aláírni a kormányközi megállapodást a gázvezeték megvalósításáról. A vezeték első ágán át továbbítani tervezett 15,75 milliárd köbmétert a török piacra fogják szállítani. A Gazprom vezérigazgatója azt mondta, hogy a Fekete-tenger partján elterülő Anapánál lévő (Russzkaja nevű) kompresszorállomás és a tenger alatti nyomvonal többségének készültségi állapota alapján a 2016 végi tervezett határidő teljesen reális.