Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

További szankciók jöhetnek Oroszországra

2015.01.27. 11:32

A kelet-ukrajnai Mariupolban történt, civilek elleni rakétatámadás miatt újabb szankciókkal fenyegetik Putyinékat az uniós állam-, illetve kormányfők, így köztük mi is. Áttekintő cikkünket a jelenlegi kelet-ukrajnai helyzetről egyébként itt olvashatja.

A tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács a közleményben először elismételte, hogy decemberben úgy döntöttek, "tartják az eddigi irányt", és szükség esetén készek "további lépésekre", írja az MTI.

A külügyesek dolgozzanak további büntetéseken

"Tekintettel a romló helyzetre, arra kérjük a Külügyek Tanácsának következő ülését, hogy értékelje a helyzetet, és fontoljanak meg minden megfelelő lépést, beleértve további büntetőintézkedések alkalmazását a minszki megállapodások gyors és átfogó megvalósítása érdekében" - utasították külügyminisztereiket a tagállamok vezetői.

Az uniós külügyminiszterek csütörtökön - már korábban összehívott - rendkívüli tanácskozást tartanak Brüsszelben az ukrajnai fejleményekről.

Az uniós államok vezetői egyöntetűen aggódnak a romló biztonsági és humanitárius helyzet miatt Kelet-Ukrajnában, továbbá elítélik a Mariupol elleni "válogatás nélküli" - vagyis nem célzottan katonai célpontok ellen irányuló - rakétatámadást.

Túlteljesítették

Kijevben az Ukrán Biztonsági Szolgálat hétfőn lehallgatott beszélgetéseket publikált, amelyek arról tanúskodnak, hogy a szeparatisták támadtak Mariupolnál. A Pepel (Hamu) néven futó felettes és nemrég őrizetbe vett társának beszélgetéséből az derült ki, hogy a terv nem egészen ez volt.

„ – Nagyon, nagyon, nagyon túlteljesítettem. Elérte a házakat, a kilencemeleteseket a magántelkeket, a piacot, szóval...

– Ajajaj!”

Bizonyítékok Oroszország ellen

"Bizonyítékok támasztják alá, hogy Oroszország továbbra is egyre több támogatást nyújt a szeparatistáknak, ami kiemeli Oroszország felelősségét. Felszólítjuk Oroszországot, hogy ítélje el a szakadárok tetteit, és hajtsa végre a minszki megállapodásokat" - írják. Putyinék még most is ostobaságnak mondják egyébként, hogy orosz katonák lennének Ukrajnában. Viszont az ukrán hadsereget nemrég "NATO-légiónak" minősítette Putyin, akiknek egyetlen feladata, hogy megfékezzék Oroszországot.

Az Európai Tanács sajtószolgálata által kiadott közleményből az is kiderül, hogy következő, február 12-én tartandó informális brüsszeli csúcstalálkozón lesz legközelebb napirenden a kérdés.