Árpád
-2 °C
3 °C

A Yahoo szabadulna az Alibabától

2015.01.28. 14:39

A Yahoo kedden bejelentette, hogy megválik az Alibaba csoportban birtokolt 15 százalékos részesedésétől. A részvényeket még nem adják el, hanem egy új befektetési társaságba szervezik ki, amelyben a Yahoo jelenlegi részvényesei lesznek tulajdonosok eddigi befektetéseik arányában, írta az MTI.

Az Alibaba részvényeket a Yahoo eddig elsősorban azért nem akarta eladni, mert az így keletkező nyereség után sok adót kellett volna fizetni. Marissa Mayer Yahoo vezérigazgató szerint a mostani megoldással 16 milliárd dollár adó megfizetését tudják megspórolni a részvényesek.

A Yahoo ezzel a lépéssel gyakorlatilag két részre osztja magát, az átalakítás 2015 végére fejeződhet be. Az Alibaba részvénycsomag összértékét 40 milliárd dollárra teszik a piaci elemzők, az Alibaba papírokkal együtt is csak 45 milliárd dollár körül van a vállalat tőzsdei értéke.

A Yahoo kedd éjjeli negyedéves jelentése szerint 2014 utolsó negyedévében 1,8 százalékos éves csökkenéssel 1,18 milliárd dollárra mérséklődött a bevétele. A nettó nyereség nagyot csökkent, 348 millió dollárról 166 millió dollárra esett.