Sokkal többet költünk gyógyszerre

2015.01.28. 09:05

A kormány egy csomót takarékoskodott a gyógyszerkiadásokon, emiatt most mi költünk el sokkal többet a gyógyszertárakban. A hazai drágulás jócskán meghaladja a régiós átlagot - erre jutott elemzésében a Policy Agenda. A gyártói befizetések ugyan bő 10 százalékkal 56 milliárd forintra nőttek 2010 óta, de ez nyilván nem volt elég ahhoz, hogy a lakossági gyógyszerkiadások látványos növekedését megakadályozza.

Ez természetesen - a kormány sok más intézkedésével együtt egyébként - az alacsonyabb jövedelműeknek jelent arányaiban nagyobb terhet (vagy a kevesebb/rosszabb gyógyszer miatt lassabban gyógyuló betegségeket). 

Az OECD adatsora szerint a gyógyszerre fordított támogatások tekintetében, negatív értelemben „éltanulók” vagyunk a versenytársainknak számító Visegrádi-országok között. Az adatsor szerint 6 százalékkal csökkentette 2008-hoz képest a magyar állam az ilyen jellegű kiadásait, miközben 22 százalékkal  nőttek a háztartások terhei. Ekkora forráskivonást egyik ország sem hajtott végre, és csak nálunk nőttek a lakosság terhei 20 százaléknál is nagyobbat. 

OECD statisztika szerinti változások  a gyógyszerek területén a V4 országok között

   szektor változás 2012/2008 (%)
Magyarország kormány -6
magánszektor +27
ebből: háztartások +22
Lengyelország kormány -4
magánszektor +20
ebből: háztartások +20
Szlovákia kormány -3
magánszektor +19
ebből: háztartások +19
Csehország kormány +17
magánszektor +3
ebből: háztartások +3