Judit
2 °C
7 °C

Sokkal többet költünk gyógyszerre

2015.01.28. 09:05

A kormány egy csomót takarékoskodott a gyógyszerkiadásokon, emiatt most mi költünk el sokkal többet a gyógyszertárakban. A hazai drágulás jócskán meghaladja a régiós átlagot - erre jutott elemzésében a Policy Agenda. A gyártói befizetések ugyan bő 10 százalékkal 56 milliárd forintra nőttek 2010 óta, de ez nyilván nem volt elég ahhoz, hogy a lakossági gyógyszerkiadások látványos növekedését megakadályozza.

Ez természetesen - a kormány sok más intézkedésével együtt egyébként - az alacsonyabb jövedelműeknek jelent arányaiban nagyobb terhet (vagy a kevesebb/rosszabb gyógyszer miatt lassabban gyógyuló betegségeket). 

Az OECD adatsora szerint a gyógyszerre fordított támogatások tekintetében, negatív értelemben „éltanulók” vagyunk a versenytársainknak számító Visegrádi-országok között. Az adatsor szerint 6 százalékkal csökkentette 2008-hoz képest a magyar állam az ilyen jellegű kiadásait, miközben 22 százalékkal  nőttek a háztartások terhei. Ekkora forráskivonást egyik ország sem hajtott végre, és csak nálunk nőttek a lakosság terhei 20 százaléknál is nagyobbat. 

OECD statisztika szerinti változások  a gyógyszerek területén a V4 országok között

   szektor változás 2012/2008 (%)
Magyarország kormány -6
magánszektor +27
ebből: háztartások +22
Lengyelország kormány -4
magánszektor +20
ebből: háztartások +20
Szlovákia kormány -3
magánszektor +19
ebből: háztartások +19
Csehország kormány +17
magánszektor +3
ebből: háztartások +3

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?