Vencel
15 °C
23 °C

A taxik mindenhol sárgák lehetnek

2015.01.29. 14:28 Módosítva: 2015.01.29. 14:28
Könnyen lehet, hogy február végén, az új, egész országra érvényes taxisrendelettel mindenhol besárgulnak a taxik. Budapesten már minden taxi sárga, és rögzítették az autók kötelező műszaki adatait és felszereltségét. Ez jöhet most az országban mindenhol.

A Vásárhely24 információi szerint február végével új, országos taxisrendelet léphet életbe. Ebben rögzítenék, hogy taxik nem lehetnek 10 évnél idősebbek, kell légkondi és bankkártya-terminál minden kocsiba. Meghatároznák a tengelytáv nagyságát és a csomagtartó méretét is, kötelező lenne a téli- és a nyári gumi használata. A maximált ár helyett vidéken is egységes tarifák jöhetnek. Azt viszont még egyáltalán nem lehet tudni, hogy a fővárosi rendelet mely részei kerülnek majd be az országos rendeletbe, így a részletek valójában teljesen bizonytalanok. 

A lap tudósítása szerint a hódmezővásárhelyi taxisok az országos tervezet egy részével egyet értenek, erről már egyeztettek is. Az egységes sárga színnél (ami költséges, de a felét a város átvállalná) sokkal jobban zavarja őket a taxikra vonatkozó tíz évben maximált korhatár.

A piaci tisztulás viszont ott is beindulna, a hivatásos taxisok szerint sok olyan taxis működik a városban, aki valójában nem taxi, nincs engedélye, sárga rendszáma, nem fizet sem adót, sem drosztpénzt. A rendelet hatására azt is várják, hogy ezeknek nehezebb dolguk lesz a jövőben.