Árpád
-2 °C
4 °C

Vége a szállítmányozók szívatásának

2015.01.30. 15:24

A német kormány felfüggeszti azt a rendelkezést, amely szerint a Németországon keresztül haladó tranzitforgalom esetében is kötelezően a német minimálbér illeti meg a külföldi kamionsofőröket – írja az MTI. 

A felfüggesztés addig marad érvényben, míg nem tisztázódnak az ügy uniós jogi kérdései, az Európai Bizottságnak kell döntenie a kérdésről. A felfüggesztés viszont nem vonatkozik a Németországban be- és kirakodó kamionokra, ezek esetében továbbra is érvényesíteni kell a német minimálbért.

A németek szerint egyébként rendben van, hogy a külföldiekre is alkalmazzák a minimálbért, míg a lengyel és a cseh szállítmányozók már többször útelzárásokkal tiltakoztak a német minimálbér kötelező alkalmazása ellen.

Az ügy előzménye, hogy Németország nemrég bevezette a minimálbért, ami a közép-európai közúti fuvarozóknál nagy felháborodást váltott ki, mivel a németek azt a külföldi, Németországon csak áthaladó fuvarozóra is alkalmazni szerette volna. Az intézkedés miatt egy fuvarozó órabére akár duplájára nőhetett volna, ahogy Németország területére lép. Ezt pedig sok közép-európai cég nem tudta, vagy nem akarta kifizetni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?