A görögök megint a frászt hozták az EU-ra

000 Par8087588
2015.01.31. 17:44
Újabb kommunikációs bűvésztrükköt mutatott be a görög kormány azután, hogy pár napja először bejelentették, hogy nem támogatják az Európai Unió újabb szankcióit Oroszország ellen, majd egy nappal később újabb nyilatkozatot adtak ki arról, hogy valójában támogatják a szankciókat, csak az EU-s döntéshozatali mechanizmussal volt bajuk.

Az Euobserver szerint most a pénzügyminiszter, Janisz Varufakisz volt kénytelen mentegetőzni egy félreérthető mondat miatt. Péntek este azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy csak valami fordítási hiba miatt érthette mindenki úgy, hogy pénteken azt mondta az Athénba érkező Jeroen Dijsselbloem Eurócsoport-elnöknek  hogy nem hajlandóak tárgyalni az EU, az IMF és az Európai Központi Bank képviselőiből álló testülettel.

Varufakisz szerint ő úgy értette, hogy azokkal a tisztségviselőkkel nem hajlandóak tárgyalni, akik az utóbbi öt évben a hitelért elvárt konkrét lépéseket tárgyalták le a görög kormánnyal, és ellenőrizték a végrehajtást, mivel az ő munkájuk "komplett csőd" az új pénzügyminiszter szerint.

Tárgyalunk a trojkával, de nem tárgyalunk a trojkával

Az Bizottsággal, az IMF-fel, az EKB-val, és az összes tagállammal nagyon szívesen tárgyalunk az eurózónához kapcsoló ügyekről, hiszen Görögország az eurózónához tartozik

– mondta, de Varufakisz szerint ettől még nem a három nagy hitelezővel, hanem a hitel egyes részleteit nyújtó országok kormányaival szeretnének tárgyalni a hitelről. A pénzügyminiszter a görög adósság megnövekedését ahhoz hasonlította, mint amikor egy család hirtelen jövedelem nélkül marad, és ezért egy hitelkártyáról veszi fel a hiteleket, hogy a jelzálogot fizetni tudja.

Arra a kérdésre, hogy Görögország lehívja-e a 7 milliárd eurós utolsó részletet a mentőcsomagból, Varufakisz azt mondta, a görög kormány valódi problémát akarja megoldani, és nem újabb hiteleket akar felhalmozni.

Dijsselbloem a Guardian szerint pénteken arról beszélt, hogy tudja, hogy a görög emberek nagyon nagy áldozatokat hoztak az utóbbi években, de a kormánynak be kell tartania a korábbi vállalásait, és folytatnia kell a megkezdett reformokat. Az Eurócsoport vezetője szerint a hitel egyes részeinek kamatrátáját csökkenthetik, és a futamidő meghosszabbításáról is tárgyalhatnak, de a hitel elengedéséről szó sem lehet.

Azzal kapcsolatban, hogy a Sziriza nemzetközi konferenciát akar összehívni a görög hitellel kapcsolatban, Dijsselbloem azt mondta: "Ez a konferencia már létezik, és Eurócsoportnak hívják".

Merkel hajthatatlan

A Telegraph szerint Angela Merkel kizárta a hitel elengedésének lehetőségét, és arra hivatkozott, hogy 2012-ben egyszer már elengedtek a görögöknek 100 milliárd eurónyi hitelt.

"Európa ki fogja fejezni a szolidaritását Görögországgal és az olyan országokkal szemben, amelyeket nehezen érintett a válság, amennyiben ezek az országok reformokat vezetnek be, és költséghatékonyságra törekszenek" - mondta Merkel.

Merkel Strasbourgban a Francois Hollande francia elnökkel és az Európia Parlament elnökével tárgyalt, ahol a görög hitel is szóba került. Hollande arról beszélt, hogy "meg kell találni a módját" és "lehetővé kell tenni", hogy tárgyalni tudjanak Ciprasszal.

Ciprasz jövő hét szerdán megy tárgyalni Párizsba, Varufakisz pedig hétfőn találkozik a francia pénzügyminiszterrel. Ciprasz előre láthatóan szintén jövő héten fog tárgyalni az Európai Bizottság elnökével, Jean-Claude Junckerrel.

A görög helyzetről bővvebben itt és itt írtunk.