Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A görögök megint a frászt hozták az EU-ra

000 Par8087588
2015.01.31. 17:44
Újabb kommunikációs bűvésztrükköt mutatott be a görög kormány azután, hogy pár napja először bejelentették, hogy nem támogatják az Európai Unió újabb szankcióit Oroszország ellen, majd egy nappal később újabb nyilatkozatot adtak ki arról, hogy valójában támogatják a szankciókat, csak az EU-s döntéshozatali mechanizmussal volt bajuk.

Az Euobserver szerint most a pénzügyminiszter, Janisz Varufakisz volt kénytelen mentegetőzni egy félreérthető mondat miatt. Péntek este azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy csak valami fordítási hiba miatt érthette mindenki úgy, hogy pénteken azt mondta az Athénba érkező Jeroen Dijsselbloem Eurócsoport-elnöknek  hogy nem hajlandóak tárgyalni az EU, az IMF és az Európai Központi Bank képviselőiből álló testülettel.

Varufakisz szerint ő úgy értette, hogy azokkal a tisztségviselőkkel nem hajlandóak tárgyalni, akik az utóbbi öt évben a hitelért elvárt konkrét lépéseket tárgyalták le a görög kormánnyal, és ellenőrizték a végrehajtást, mivel az ő munkájuk "komplett csőd" az új pénzügyminiszter szerint.

Tárgyalunk a trojkával, de nem tárgyalunk a trojkával

Az Bizottsággal, az IMF-fel, az EKB-val, és az összes tagállammal nagyon szívesen tárgyalunk az eurózónához kapcsoló ügyekről, hiszen Görögország az eurózónához tartozik

– mondta, de Varufakisz szerint ettől még nem a három nagy hitelezővel, hanem a hitel egyes részleteit nyújtó országok kormányaival szeretnének tárgyalni a hitelről. A pénzügyminiszter a görög adósság megnövekedését ahhoz hasonlította, mint amikor egy család hirtelen jövedelem nélkül marad, és ezért egy hitelkártyáról veszi fel a hiteleket, hogy a jelzálogot fizetni tudja.

Arra a kérdésre, hogy Görögország lehívja-e a 7 milliárd eurós utolsó részletet a mentőcsomagból, Varufakisz azt mondta, a görög kormány valódi problémát akarja megoldani, és nem újabb hiteleket akar felhalmozni.

Dijsselbloem a Guardian szerint pénteken arról beszélt, hogy tudja, hogy a görög emberek nagyon nagy áldozatokat hoztak az utóbbi években, de a kormánynak be kell tartania a korábbi vállalásait, és folytatnia kell a megkezdett reformokat. Az Eurócsoport vezetője szerint a hitel egyes részeinek kamatrátáját csökkenthetik, és a futamidő meghosszabbításáról is tárgyalhatnak, de a hitel elengedéséről szó sem lehet.

Azzal kapcsolatban, hogy a Sziriza nemzetközi konferenciát akar összehívni a görög hitellel kapcsolatban, Dijsselbloem azt mondta: "Ez a konferencia már létezik, és Eurócsoportnak hívják".

Merkel hajthatatlan

A Telegraph szerint Angela Merkel kizárta a hitel elengedésének lehetőségét, és arra hivatkozott, hogy 2012-ben egyszer már elengedtek a görögöknek 100 milliárd eurónyi hitelt.

"Európa ki fogja fejezni a szolidaritását Görögországgal és az olyan országokkal szemben, amelyeket nehezen érintett a válság, amennyiben ezek az országok reformokat vezetnek be, és költséghatékonyságra törekszenek" - mondta Merkel.

Merkel Strasbourgban a Francois Hollande francia elnökkel és az Európia Parlament elnökével tárgyalt, ahol a görög hitel is szóba került. Hollande arról beszélt, hogy "meg kell találni a módját" és "lehetővé kell tenni", hogy tárgyalni tudjanak Ciprasszal.

Ciprasz jövő hét szerdán megy tárgyalni Párizsba, Varufakisz pedig hétfőn találkozik a francia pénzügyminiszterrel. Ciprasz előre láthatóan szintén jövő héten fog tárgyalni az Európai Bizottság elnökével, Jean-Claude Junckerrel.

A görög helyzetről bővvebben itt és itt írtunk.