Pandora, Gabriella
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Rengeteg pénzt kérünk, és oda fogjátok adni

Ez történt a gazdaságban az év 5. hetében

2015.02.01. 13:00
Megalakult az új görög kormány, akik nagy lendülettel elkezdtek össze-vissza beszélni és határozottan közeledni az oroszokhoz. Nálunk a Rogán-féle letelepedési kötvény kavart viharokat, óriási üzlet lett ugyanis, csak sajnos valamiért nem az adófizetőknek, hanem Rogán ismerőseinek. A MET-botrányban elég jókor jó helyen lenni, ennyi az egész, az MNB pedig tovább vásárolgat pár milliárdért.

Európa legproblémásabb országában megkezdte a működését a múlt hét végén megválasztott új kormány, aminek együtt örültek szélsőjobboldali és a szélsőbaloldali pártok Európában. A baloldali Sziriza talán legnagyobb előnye a görög választók szemében, hogy nem sározódtak be az elmúlt évtizedekben a máról a holnapra élő és meglehetősen korrupt görög kormányzásban.

A legnagyobb hátránya a többi európai szemében viszont kétségkívül az, hogy az a fő üzenetük, hogy mindegy, hogy ki, de valaki más fizesse ki helyettük a korábbi hiteleiket. Ezt a befektetők is így látják, esni is kezdett a görög tőzsde.

A húzás kicsit sem új, a görögök némi túlzással harmincöt éve zsarolják az EU-t azzal, hogy ha nem kapnak még pénzt, akkor egy percig sem fognak habozni összeomlani, szétesni, és bedönteni a maradék demokratikus intézményeiket.

Váratlan segítség

Nálunk némileg váratlanul a Munkáspárt kezdte el nagy lendülettel védeni a kormányt és az oroszbarátságot, miközben egyházi vonalon lobbiztak Putyinék mellett.

Külön kellemetlen, hogy ők is élnek a mi fegyverünkkel a külpolitikában, és amit egyik nap otthon mondanak, annak a tökéletesen ellenkező, EU-kompatibilis változatát adják elő külföldön.  Emellett ők is erőből barátkozni kezdtek az oroszokkal, ami újabb zsarolási potenciált jelent az unióval szemben.

Mindenesetre a görögök ha kilépnek, ha nem, ha fizetnek, ha nem, az EU fő problémája ettől még változatlan marad: lehetetlennek tűnik fenntarthatóan közös pénzt, azaz monetáris politikát csinálni közös költségvetés nélkül. Már csak azért is jó lenne megnyugtató válaszokat találni erre, mert egyszer talán még mi is csatlakoznánk.

Rogán nagy üzletet hozott össze

Itthon nagy port vert fel, hogy óriási, több tízmilliárdos üzletté nőtte ki magát a pénzes kínaiaknak kitalált letelepedési kötvény. Csak sajnos nem a magyar államnak, hanem pár ismeretlen hátterű offshore cégnek, akik ismeretlen helyre adják a nyereségüket. Valamiért sajnos úgy lett kialakítva a rendszer, hogy az államnak kevésbé érje meg. Az egészet egyébként Rogán Antal vitte rohamtempóban végig, az ő ismerősei az üzletemberek is, akik végül legtöbbet kaszálhatnak a magyar papírok kiárusításán.

   2015 4. heti záró 2015 5. heti záró
BUX 16 759 16 531
OTP 3779 3650
Mol 11 210 11 055
Richter 3775 3740
Magyar Telekom 348 357

Szijjártó közben bejelentette, hogy az orosz gazdaság zuhanása ellenére mindenképp lesz Paks 2. Abban bízhatnak, hogy bővítés első szakaszában a tereprendezéshez és hasonlókhoz még nem kell annyi pénz, négy-öt év alatt pedig helyre állhatnak az oroszok is. A Déli Áramlat sem lefutott ügy még, itt februárban lehet előrelépés, de arra meg az EU-tól kell majd pénzt kérni.

Emellett fantasztikus interjú készült Lakatos Benjáminnal, Hernádi Zsolt bizalmasával, a több tízmilliárdos MET-botrány egyik arcával. Lakatos saját bevallása szerint "csak jókor volt jó helyen", ő találta ki az egészet egyedül és a politikától távol tartják a céget. A kormány pedig azóta is adós a válasszal, miért adott a piaci versenyt megborító jogosítványokat az MVM-nek, főleg ha nem hitt az alkalmasságában, ha pedig hitt, miért nem az állami cég keresett az üzleten egy magáncég helyett.

Nagyon aktív az MNB

A Financial Times szerint a devizahiteles kérdés magyar megoldási módszere piszkos küzdelem volt sok ballépéssel. Az MNB mondjuk pont keresett rajta 136 milliárd forintot. Ebből ismét vettek egy több milliárdos házat, és majd animációs kisfilmekben fogják elmagyarázni, hogy milyen jól sikerült a forintosítás.

Az MNB-vel szembeni sajtószabadság-per közben ismét újrakezdődhet, az AB ugyanis elkaszálta a jegybank bírságát a Napi.hu ellen. Az újság arról írt egy cikket, hogy a norvég állam a korrupciógyanús ügyek miatt esetleg eladhatja a MOL-részvényeit, mire az MNB megbírságolta őket tiltott piacbefolyásolás miatt. Ezen most újrakezdik a vitát, de az MNB bejelentette, hogy nem adja fel.

Még ezek is érdekesebbek