Obama is támogatja az új görög kormányt

2015.02.02. 14:31

Franciaország és az USA is támogatja Görögországot az EU–IMF–EKB-hitel újratárgyalásában – írja az Euobserver.

A görög és a francia pénzügyminiszter vasárnap találkozóján a Görögországot képviselő Janisz Varufakisz elmondta, hogy nem akarják a görög hitel leírását, a futamidő meghosszabbítása a céljuk. Barack Obama is beszélt a görög helyzetről; a CNN-nek azt nyilatkozta, hogy

a költségvetési szigor fontos, de az USA-ban azt tapasztaltuk, hogy a deficit csökkentésének a legjobb módja a növekedés.

Arról is beszélt, hogy egy válság közepén levő országban nem lehet a végletekig megszorításokat hajszolni.

A német szociáldemokrata Martin Schulz az Európai Parlament elnökeként járt nemrég Athénban, ahol az új görög kormányfővel, Alexisz Ciprasszal tárgyalt. Schulz – aki korábban többször kritizálta Angela Merkel megszorításpárti álláspontját – a Die Weltnek arról beszélt a találkozó után, hogy Ciprasznak nem kellene ennyire erőltetnie a megszorításellenességet.

„Ciprasz akkor taktikázik jól, ha abbahagyja Merkel támadását. A végén ugyanis mindenképp a német kormány lesz az, ahonnan segítséget kaphat. Ráadásul nemcsak a németek tekintenek szkeptikusan a görög fejleményekre, hanem az egész EU" – mondta Schulz, aki szerint Ciprasznak nincs egyértelmű elképzelése arról, hogy milyen következményei lehetnek a politikájának.

Schulz szerint Brüsszel támogatni fogja a görög kormányt, ha komolyan fellépnek az adócsalás ellen, és vállalják, hogy a társadalom széles rétegei viselik majd a megszorítás terheit, tehát azok a vagyonosabb görögök is, akik a válság legnehezebb időszakában kimenekítették vagyonukat az országból. Az EP-elnök ezért azt tanácsolta Ciprasznak, hogy Görögország semmiképp ne tegyen egyoldalú lépéseket a hitellel kapcsolatban.

A görög helyzetről bővebben  itt  és  itt  írtunk.