Még többet kereshetnek Rogán ismerősei

2015.02.02. 17:19

Bemutattuk a héten, hogy a Rogán Antal-féle letelepedési kötvényeknél milyen furcsa, hogy úgy lett kitalálva a rendszer, hogy az államnak alig, vagy egyáltalán ne érje meg a kötvény, míg pár ismeretlen hátterű offshore cég tízmilliárdokat kasszírozhasson szinte a semmiért.

Másfél év alatt 51 milliárd forint bevételt realizálhattak a Rogánék által engedélyezett közvetítőcégek úgy, hogy a Rogán alkotta szabályozás szerint tilos volt versenyezniük is. Eközben az állam pedig épp bukik az egészen (a részleteket ebben a cikkben elolvashatja).

Megemelték jócskán, a diszkontról nem szóltak

A letelepedési kötvényekből eddig 250 ezer eurónyit (nagyjából 78 millió forintnyit) kellett venni egy közvetítő cégen keresztül ahhoz, hogy az ügyfél megkapja a tartózkodási, majd az utazásra is feljogosító letelepedési papírjainkat. Ezt a közvetítőcég 221 ezer euróért kapta meg az államtól, tehát 29 ezer eurónyi diszkontot rögtön bezsebelhetett, az ügyfelektől egeynként elkért tekintélyes, 45 ezer eurótól induló kezelési költség mellé. 

Idéntől azonban megváltozott a szabályozás, már 300 ezer euróért kell az ügyfélnek letelepedési kötvényt jegyeznie. Igen ám, de megkérdeztük az Államadósság Kezelő Központot (ÁKK), hogy az új szabályok szerint akkor mekkora  az új diszkont az egyes papírokon. 

Az ÁKK-tól azt mondták, hogy

nem tudnak a diszkont ügyében új szabályozásról bármit is mondani,

  ők egyelőre a tavalyi áron adják még a kötvényeket. Igaz, egyelőre januárban még csak a tavaly beérkezett kérelmekre adják ki.

Akkor jöhet még 50 milliárd

Ha viszont minden így marad, akkor szépen csendben jócskán nő a közvetítők amúgy is bődületesnek tűnő haszna. Ha az 50 ezer eurós névértékű kötvényeket eddig 44200 euróért vehették a közvetítők, akkor a hat darab ilyet összesen 300 ezer euró értékben berendelő ügyfélnél már 34,8 ezer eurót (10,8 millió forintot) kapnak azonnal, amire jön még a legalább 45 ezer eurós (14 millió forintos) kezelési költség.

Ha idén is jön 2200 új ügyfél, tehát legalább annyi, mint tavaly, akkor idén beömlik 54,5 milliárd forint a közvetítőcégeknek. Azaz leginkább egynek, Rogán régi ismerőseinek, a Hungarian State Special Debt Fundnak (HSSDF), hiszen eddig a jelentkezők 90 százaléka kínai volt. Ott pedig ők az egyetlenek, akik eladhatnak ilyen papírokat, tehát akár kb. 50 milliárdos bevétellel tervezhetnek idén.

Átvilágította erősen

Megkérdeztük Rogán Antal sajtófőnökét külön is, hogy milyen módszerekkel győződött meg Rogán Antal a közvetítésre jelentkezett cégekről, akiknél a legnagyobb ilyen cégnél, a HSSDF-nél "nagyon megnyugtatták a nevek", "a jegyzett üzletemberek".

Azt a választ kaptuk, hogy nem Rogán ellenőrizte őket, hanem a gazdasági bizottság. Az viszont továbbra is igaz, hogy a bizottságnak Rogán adta elő az egész tervet, és ott azt is mondta, hogy átvilágította a szereplőket. Egészen pontosan "összeraktam egy szempontrendszert, ezt kézhez kapták a bizottság tagjai. Ez gyakorlatilag megpróbálja egyfajta módon átvilágítani a szóban forgó szereplőket". Az elsőként jelentkező HSSDF pedig "mindezen szempontoknak eleget tesz" - fogalmazott Rogán a parlamenti bizottságban.

Rogánék válaszukban azt is kiemelték, hogy a jelentkezők ellenőrzését a közvetítő cég végzi. Majd máshol azt írják, hogy "az eljárásban szakhatóságként közreműködő Alkotmányvédelmi Hivatal, a TEK és a Megyei Rendőrkapitányság ellenőrzési eljárása biztosítja azt, hogy a kérelmezők alapos ellenőrzésen essenek át."

Ez már csak azért elég érdekes, mert a Fidesz egy héttel korábbi válasza szerint a Bevándorlási Hivatal végzi az ellenőrzéseket. A HSSDF szerint egyébként ők segítenek elkészíteni a papírokat, a Bevándorlási Hivatal pedig ellenőrzi.